
Gobovi kroketi
Gobovi kroketi

Sestavine
- 300 g jurčkov
- 1 čebula
- 1 žlica olja
- moka, jajce in drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
- limonove rezine in zeliščna majoneza, ko postrežemo
omaka bešamel
- 30 g masla
- 30 g gladke moke
- 2,5 dl mleka
- 1 majhen lovorov list
- timijanova vejica
- ščepec muškatnega oreška
- sol
- beli poper
- 2 rumenjaka
- ½ šopka sesekljanega peteršilja
- žemeljne drobtine (po potrebi)

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 300 g jurčkov
- 1 čebula
- 1 žlica olja
- moka, jajce in drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
- limonove rezine in zeliščna majoneza, ko postrežemo
omaka bešamel
- 30 g masla
- 30 g gladke moke
- 2,5 dl mleka
- 1 majhen lovorov list
- timijanova vejica
- ščepec muškatnega oreška
- sol
- beli poper
- 2 rumenjaka
- ½ šopka sesekljanega peteršilja
- žemeljne drobtine (po potrebi)
Postopek
Čebulo olupimo in zelo drobno nasekljamo. Gobe očistimo, prav tako drobno nasekljamo in skupaj s čebulo prepražimo na malo olja. Pustimo, da se gobja zmes ohladi.
Pripravimo bešamelno omako. V kozici raztopimo maslo, vmešamo moko, rahlo prepražimo in dolijemo hladno mleko. Z metlico za sneg gladko zmešamo ter začinimo z lovorovim listom, timijanom, soljo, poprom in muškatnim oreškom. Na blagem ognju povremo v zelo gosto omako, jo nekoliko ohladimo in odstranimo lovorov list in timijan. V še toplo omako vmešamo oba rumenjaka, nato pustimo, da se omaka popolnoma ohladi.
Bešamelno omako pretlačimo skozi gosto sito, ji dodamo gobe, peteršilj in drobtine ter dobro premešamo. Dodamo toliko drobtin, da dobimo maso, iz katere bomo lahko oblikovali krokete. Paniramo jih v moki, jajcu in drobtinah ter ocvremo v zadostni količini olja do lepe rjave barve. Krokete odcedimo na papirnatem prtiču in takoj ponudimo. Okrasimo z limonovimi krhlji in zeliščno majonezo. Zraven ponudimo solatne srčke.