
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
- 1 velika neškropljena limona
- 2 ½ žličke oljčnega olja
- 1 žlica začimbne mešanice za'atar
- 2 kruhka pita
- 200 g pečenega govejega steaka
- 600 g mešanih paradižnikov
- 1 majhna kumara
- 100 g oliv kalamata
- 100 g mladega sira
- majhen šopek mete
- sol in poper
- ekstra deviško oljčno olje za zabelo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Limono narežemo na tanke kolute, te pa še razpolovimo in rezine zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapamo s ½ žlice oljčnega olja, postavimo na najvišje vodilo pečice in pečemo 15 do 20 minut, da limona sprosti svoje naravne sladkorje, se lupina zmehča in rahlo karamelizira. Med peko smo pozorni – morda bo treba sredi peke obrniti pekač, da bodo rezine enakomerno pečene.
Medtem preostalo olje v skledi zmešamo z začimbno mešanico za’atar, nato priložimo natrgan kruh pita in ga z rokami povaljamo v začinjenem olju. Kruhke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavimo v pečico za 15 do 20 minut, da se zlato obarvajo in zahrustajo.
Kakih 5 minut, preden so limonove rezine pečene, steak narežemo na tanke rezine, jih zavijemo v folijo in damo v pečico, da se pogrejejo.
Majhne paradižničke pustimo cele, večje razpolovimo ali narežemo na krhlje. Kumaro razpolovimo in narežemo na rezine. Olive izkoščičimo in grobo narežemo. Sir nadrobimo, metine lističe grobo nasekljamo. Te sestavine zmešamo v veliki skledi, dodamo brizg ekstra deviškega oljčnega olja, solimo in popramo (olive in sir so že slani, zato solimo z lahko roko).
Dodamo pečene limonove rezine, začinjen kruh in pogret steak, zmešamo z rokami in razporedimo na velik servirni krožnik (ali pa razdelimo na porcijske krožnike).
Nasvet
Za ta recept lahko olje preprosto zmešamo z žličko sezama, po ščepcem suhega origana, majarona in timijana ter malo soli in popra.
Za'atar
Za’atar je bližnjevzhodna mešanica začimb, najpogosteje origana in timijana, lahko tudi majarona, sezamovih semen in soli. Zelo pogosto vsebuje tudi posušen sumak (rujeve jagode), druge različice pa tudi druge začimbe, na primer kumino, kumin, koromačeva ali koriandrova semena …