
Kaj boste skuhali danes?
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti

Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- 50 g popraženih blanširanih mandljev
- pest koriandrovih lističev in stebelc
- 1⁄2 stroka česna
- sok 1 limete
- 4–5 lovk hobotnice (približno 450 g)
- krhlji 1 limete, ko postrežemo

Recept za najboljši jabolčni zavitek, kot ga je delala babica
Babičin jabolčni štrudelj ostaja ena tistih sladic, ki jih povezujemo z otroštvom, toplino in domačnostjo. Vsaka družina ima svoj recept in prav ta raznolikost je tisto, kar zavitke dela tako posebne.

5 pravil, ki bi jih moral poznati vsak nabiralec gob
Jeseni je narava radodarna s plodovi, ki razvajajo naše brbončice. Prav gobe so tiste, ki najbolj navdušujejo, a so lahko tudi najbolj usodne.

Internet je nor na ta preprost recept za testenine
Svetovno znana manekenka Gigi Hadid je na svojem Instagram profilu delila svoj recept za Penne alla vodka, ki je pa je s svetlobno hitrostjo prevzel internet. Za vas smo posikali recept tudi mi.
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- 50 g popraženih blanširanih mandljev
- pest koriandrovih lističev in stebelc
- 1⁄2 stroka česna
- sok 1 limete
- 4–5 lovk hobotnice (približno 450 g)
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Paprike in čili položimo v pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in pomešamo. Čili vzamemo iz pekača in ga prihranimo. Paprike pečemo 20 minut, nato jih obrnemo in v pekač dodamo čili. Pečemo še 20 do 25 minut, da je vse ožgano in mehko. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se paprike in čili ohladijo, nato jim odstranimo kožice, paprikam pa tudi semena. Če imamo radi ostrino, čilijeva semena pustimo, drugače pa jih prav tako odstranimo.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Paprike in čili položimo v pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in pomešamo. Čili vzamemo iz pekača in ga prihranimo. Paprike pečemo 20 minut, nato jih obrnemo in v pekač dodamo čili. Pečemo še 20 do 25 minut, da je vse ožgano in mehko. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se paprike in čili ohladijo, nato jim odstranimo kožice, paprikam pa tudi semena. Če imamo radi ostrino, čilijeva semena pustimo, drugače pa jih prav tako odstranimo.
Močno razgrejemo rebrasto ponev. Lovke hobotnice premažemo s preostalim oljem in jih pečemo po 2 do 3 minute na vsaki strani, da konice zahrustajo. Takoj jih ponudimo z omako in krhlji limete za pokapanje.
Predpriprava
Ne glede na recept hobotnico vedno vsaj malo pokuhamo. Za solato, karpačo in podobne jedi jo skuhamo do mehkega, za golaž, peko v pečici ali pod peko pa le do polovice ali še manj. Tako hobotnica ni trda in žilava. Za kuhanje hobotnice obstaja več načinov (v hladni vodi, v vreli vodi, z vinom ali brez tekočine). Tokrat hobotnico skuhamo v hladni vodi: očiščeno položimo v velik lonec z mrzlo, nesoljeno vodo in ga pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo.
KUHANJE:
V navadnem loncu je to približno 30 do 45 minut, v loncu na pritisk pa 10 do 15 minut, odvisno od velikosti. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 24 ur.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič po italijansko
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.