© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco

Ožgana hobotnica za posebne priložnosti

Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco

Ožgana hobotnica za posebne priložnosti

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco

Sestavine

  • 3 rdeče paprike
  • 1 rdeč čili
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • 50 g popraženih blanširanih mandljev
  • pest koriandrovih lističev in stebelc
  • 1⁄2 stroka česna
  • sok 1 limete
  • 4–5 lovk hobotnice (približno 450 g)
  • krhlji 1 limete, ko postrežemo

Sestavine

  • 3 rdeče paprike
  • 1 rdeč čili
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • 50 g popraženih blanširanih mandljev
  • pest koriandrovih lističev in stebelc
  • 1⁄2 stroka česna
  • sok 1 limete
  • 4–5 lovk hobotnice (približno 450 g)
  • krhlji 1 limete, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Paprike in čili položimo v pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in pomešamo. Čili vzamemo iz pekača in ga prihranimo. Paprike pečemo 20 minut, nato jih obrnemo in v pekač dodamo čili. Pečemo še 20 do 25 minut, da je vse ožgano in mehko. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se paprike in čili ohladijo, nato jim odstranimo kožice, paprikam pa tudi semena. Če imamo radi ostrino, čilijeva semena pustimo, drugače pa jih prav tako odstranimo.

2

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Paprike in čili položimo v pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in pomešamo. Čili vzamemo iz pekača in ga prihranimo. Paprike pečemo 20 minut, nato jih obrnemo in v pekač dodamo čili. Pečemo še 20 do 25 minut, da je vse ožgano in mehko. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se paprike in čili ohladijo, nato jim odstranimo kožice, paprikam pa tudi semena. Če imamo radi ostrino, čilijeva semena pustimo, drugače pa jih prav tako odstranimo.

3

Močno razgrejemo rebrasto ponev. Lovke hobotnice premažemo s preostalim oljem in jih pečemo po 2 do 3 minute na vsaki strani, da konice zahrustajo. Takoj jih ponudimo z omako in krhlji limete za pokapanje.

Predpriprava

Ne glede na recept hobotnico vedno vsaj malo pokuhamo. Za solato, karpačo in podobne jedi jo skuhamo do mehkega, za golaž, peko v pečici ali pod peko pa le do polovice ali še manj. Tako hobotnica ni trda in žilava. Za kuhanje hobotnice obstaja več načinov (v hladni vodi, v vreli vodi, z vinom ali brez tekočine). Tokrat hobotnico skuhamo v hladni vodi: očiščeno položimo v velik lonec z mrzlo, nesoljeno vodo in ga pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo.

KUHANJE:

V navadnem loncu je to približno 30 do 45 minut, v loncu na pritisk pa 10 do 15 minut, odvisno od velikosti. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 24 ur.

Priljubljeni recepti

Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki

Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!

1 h
Enostavno

Pita s hruškami in robidnicami

Pita, ki se prileže po jesenskem nedeljskem kosilu

50 min
Enostavno

Sendvič po italijansko

Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.

5 min
Enostavno

Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem

Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.