
Kaj boste skuhali danes?
Kokosova torta
Kokosova torta

Sestavine
biskvit
- 120 g masla
- 40 g sladkorja v prahu
- 120 g temnega čokoladnega obliva (ali jedilne čokolade)
- 4 rumenjaki
- 5 beljakov
- 160 g sladkorja
- 120 g moke
krema
- 6,5 dl mleka
- 180 g kokosove moke (kosmičev)
- 90 g sladkorja
- 30 g škroba
- 6 listov želatine
- 1 dl kokosovega likerja
- 3,5 dl sladke smetane
- marmelada za premaz
- kokosova moka za posip

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
biskvit
- 120 g masla
- 40 g sladkorja v prahu
- 120 g temnega čokoladnega obliva (ali jedilne čokolade)
- 4 rumenjaki
- 5 beljakov
- 160 g sladkorja
- 120 g moke
krema
- 6,5 dl mleka
- 180 g kokosove moke (kosmičev)
- 90 g sladkorja
- 30 g škroba
- 6 listov želatine
- 1 dl kokosovega likerja
- 3,5 dl sladke smetane
- marmelada za premaz
- kokosova moka za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Tortni obroč položimo na papir za peko, rob papirja ovijemo okrog obroča in obroč položimo na pekač.
Penasto zmešamo maslo s sladkorjem v prahu in štirimi rumenjaki. Čokoladni obliv (ali jedilno čokolado) raztopino v vodni kopeli. Beljake stepemo s sladkorjem v trd sneg. V masleno maso vmešamo raztopljeno čokolado. Nato dodamo sneg in ga skupaj s presejano moko previdno vmešamo v maso. Biskvitno maso napolnimo v tortni obroč in pečemo 50 minut. Pustimo, da se pečen biskvit ohladi.

Pripravimo kokosovo kremo. Želatino namočimo v hladni vodi. Mleku dodamo kokosovo moko in hitro zavremo. Dodamo sladkor in škrob. Želatino ožmemo in vmešamo v toplo maso. Dodamo še kokosov liker, premešamo in pustimo, da se masa ohladi.
Ohlajen biskvit previdno vzamemo iz tortnega obroča in prerežemo, da dobimo dva oblata. Spodnji oblat položimo nazaj v tortni model (rob obroča obložimo s papirjem). Sladko smetano na rahlo stepemo in vmešamo v kokosovo maso. Nato kokosovo kremo namažemo na tortni oblat , pokrijemo z drugim oblatom in rahlo pritisnemo. Torto postavimo čez noč v hladilnik, da se krema strdi. Naslednji dan jo premažemo s toplo marelično marmelado in potresemo s kokosovo moko.
