Kaj boste skuhali danes?
Vražja nabodala s kozicami in papriko
Pikantna morska nabodala bodo popestrila vsak piknik
Vražja nabodala s kozicami in papriko
Pikantna morska nabodala bodo popestrila vsak piknik
Sestavine
- 3 stroki česna
- 1 rdeč čili
- nekaj vejic peteršilja
- 1 žlička sladke dimljene mlete paprike
- 1⁄2 žličke ostre dimljene mlete paprike
- 4 žlice oljčnega olja
- 400 g kraljevih kozic (neolupljenih ali pa jim pustimo vsaj repe)
- sol
- 1 kozarček (400 g) vloženih papričic ali rdečih paprik v olju
- limonovi krhlji, ko postrežemo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 3 stroki česna
- 1 rdeč čili
- nekaj vejic peteršilja
- 1 žlička sladke dimljene mlete paprike
- 1⁄2 žličke ostre dimljene mlete paprike
- 4 žlice oljčnega olja
- 400 g kraljevih kozic (neolupljenih ali pa jim pustimo vsaj repe)
- sol
- 1 kozarček (400 g) vloženih papričic ali rdečih paprik v olju
- limonovi krhlji, ko postrežemo
Postopek
Pretisnjen česen, drobno sesekljana čili in peteršilj, obe papriki in oljčno olje zmešamo z metlico. Marinado pomešamo s kozicami in solimo. Posodo pokrijemo, postavimo v hladilnik in pustimo marinirati vsaj 30 minut. Nato na vsako nabodalo nanizamo 4 ali 5 kozic, mednje pa damo nekaj odcejenih vloženih papričic ali vloženih rdečih paprik, ki smo jih poprej narezali na manjše kose.
Zakurimo žar in počakamo, da plameni pojenjajo in nastane siva žerjavica z žarečo sredino. Nabodala pečemo na močno razgreti rešetki 3 do 4 minute, da se rakci obarvajo rožnato in so neprosojni. (Lahko jih spečemo tudi v rebrasti ponvi.) Takoj jih postrežemo s krhlji limone in obilo česnove majoneze z žafranom.