
Sestavine
- 1 x sestavine za osnovni biskvit (glej spodaj)
- 2 žlici sladkorja, pomešanega z 1 žlico moke
- majhna košarica malin
- 2–3 pločevinki breskovih polovic po 400g
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 x sestavine za osnovni biskvit (glej spodaj)
- 2 žlici sladkorja, pomešanega z 1 žlico moke
- majhna košarica malin
- 2–3 pločevinki breskovih polovic po 400g
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, nato ga posujemo z mešanico sladkorja in moke. Breskve odcedimo in v vsako polovico položimo malino, nato jih s prerezano polovico navzdol položimo v pekač.
Za testo v veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo maslo, moko, pecilni prašek, sladkor, jajca, jogurt in vaniljo, dokler ni masa brez grudic. Naložimo jo v pekač na breskve in okrog njih ter pečemo 50 minut do eno uro, da se zlato rjavo obarva in naraste, zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, pa je čist, ko ga izvlečemo.
Pustimo, da se malo ohladi, nato z jedilnim nožem potegnemo ob robovih pekača. Biskvit zvrnemo na desko in ga narežemo na kocke. Zraven se lepo prileže sladoled.
Nasvet
Recept za osnovni biskvit je klasika, h kateri se bomo vračali vedno znova.
Domač breskov kompot
Breskov kompot lahko skuhamo tudi sami, recimo tole različico z vinom: v kozici zavremo 1,25 dl vode in 200 g sladkorja, nato dodamo 1,25 dl belega vina. 1 kg breskev olupimo (če jih prej za 20 sekund potopimo v krop, bomo zlahka odstranili samo kožico) in prerežemo na pol, ostranimo koščice in polovice položimo v sladkorni prevretek. Na hitro jih pokuhamo, nato jih s penovko poberemo iz tekočine. Zdaj breskve lahko uporabimo za zgornji recept; če jih bom jedli same, pa tekočino še malo pokuhamo, ohladimo in z njo prelijemo breskve. Za otroško različico vino izpustimo in povečamo količino vode.