
Morski sadeži v kremni juhi
Jed pripravite z mešanico morskih sadežev, ali pa izberite le svoje najljubše!
Morski sadeži v kremni juhi
Jed pripravite z mešanico morskih sadežev, ali pa izberite le svoje najljubše!

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 strok česna
- 1,75 dl belega vina
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica jedilnega škroba
- 400 g zamrznjenih morskih sadežev
- majhen šopek nasekljanega kopra
- 5 žlic kisle smetane
- sol
- poper
- česnov kruh za prilogo

3 enostavni recepti z vrtnicami, ki vas bodo navdušili
Vrtnice niso le simbol ljubezni in lepote, temveč imajo pomembno mesto tudi v kulinariki. Kako dišave teh čudovitih rož enostavno prenesti na krožnik?

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 strok česna
- 1,75 dl belega vina
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica jedilnega škroba
- 400 g zamrznjenih morskih sadežev
- majhen šopek nasekljanega kopra
- 5 žlic kisle smetane
- sol
- poper
- česnov kruh za prilogo
Postopek
Morske sadeže odtalimo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo; tudi steblo zelene drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo in zeleno. Morata se zmehčati, vendar ne porjaveti. Dodamo česen in premešamo, da zadiši. Prilijemo vino in na močnem ognju dušimo, da vino skoraj popolnoma izhlapi.
Prilijemo jušno osnovo. Škrob v skodelici zmešamo z žlico vode in zmes dodamo v juho. Mešamo, da se juha zgosti. Začinimo s soljo in poprom, priložimo odtajane morske sadeže in večino kopra. Nekaj minut kuhamo, nato dodamo kislo smetano. Juho razdelimo na krožnike, potresemo s svežim koprom in postrežemo s popečenim česnovim kruhom.
Nasvet
Če niste ljubitelji že pripravljene mešanice morskih sadežev, lahko uporabite le eno vrsto ali pa kombinirate z ribo, uporabite na primer le rake in na kocke narezanega lososa.