
Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo
Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo

Sladkost karamelizirane čebule se lepo ujame s kremasto zapečenim krompirjem.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 timijanovi vejici
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,75 dl mleka
- 1,25 kg krompirja
- 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 timijanovi vejici
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,75 dl mleka
- 1,25 kg krompirja
- 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki ponvi segrejemo olje. Dodamo na tanko narezano čebulo in timijanove lističe, pokrijemo in pražimo na nizki temperaturi 10 minut, da se čebula zmehča in karamelizira. Smetano in mleko zlijemo v veliko skledo in dobro začinimo. Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine, dodamo smetani in mleku ter premešamo.
Pekač za narastke v velikosti 23 x 28 cm namastimo in obložimo s polovico krompirja. Po krompirju razporedimo čebulo in jo pokrijemo z drugo polovico krompirja. Z dlanmi pritisnemo po krompirju. Po jedi polijemo mešanico mleka in smetane, ki mora segati do zgornjega roba krompirja. Če ni tako, prilijemo še malo mleka. Pokrijemo z aluminijasto folijo ter pečemo eno uro in pol.
Krompir vzamemo iz pečice, folijo odstranimo, krompir premažemo s smetano in ga posipamo s parmezanom. Temperaturo povečamo na 220 °C in krompir v pečici pečemo pol ure, da se sir stopi in je vrh hrustljavo in zlato zapečen.
Nasvet
Jed lahko pripravimo tudi dva dni prej: po uri in pol peke (točka 2) ga ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku, ko ga želimo postreči, pa nadaljujemo, kot je navedeno v točki 3.