
Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice in fine kolačke
Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice in fine kolačke

Sestavine
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 70 g hladnega masla
- 30 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 2 limon
- 1,5 dl pinjenca
- 2 žlici polnomastnega mleka
sadje
- 300 g jagod
- 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
- 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
- prgišče sveže mete
smetana
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja
Preberite tudi

Tako preprosto pripravite jogurt doma
Doma narejen jogurt je odličen. Priprava je nadvse preprosta, potrebujete pa le dve sestavini.

Za domači sladoled, potrebujete le nekaj domišljije in pravi recept
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo vse leto, najbolj prija prav spomladi in poleti.

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.
Sestavine
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 70 g hladnega masla
- 30 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 2 limon
- 1,5 dl pinjenca
- 2 žlici polnomastnega mleka
sadje
- 300 g jagod
- 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
- 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
- prgišče sveže mete
smetana
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko in pecilni prašek stresemo v veliko skledo, dodamo ščep soli, nato s prsti vtremo na majhne kocke narezano maslo, da je skoraj povsem vmešano v moko – v tem primeru ni treba skrbeti, da bi maslo vgnetli preveč temeljito. Vmešamo sladkor in naribano limonovo lupinico. Posebej zmešamo pinjenec in mleko. V sredini suhe mešanice naredimo jamico in vanjo vlijemo tekočino. Z nožem zmešamo v testo.
Testo stresemo na čisto delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Bolje je, da ga potlačimo kot zvaljamo, tako da testa ne obdelamo preveč. Izrežemo 8 kolačkov premera 7 cm, najbolje z valovitim robom – vmes bomo morali ostanke testa spet pognesti. Kolačke položimo na pekač in jih v zgornjem delu pečice pečemo 10 minut, da narastejo in se po vrhu zlato obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici.
V skledi zmešamo liker in sladkor. Primešamo očiščene in na rezine narezane jagode ter na kocke narezano pomarančo, pokrijemo in pustimo, da se v hladilniku prepaja 1 uro, nato primešamo metine lističe.
V veliki skledi stepemo smetano s sladkorjem in likerjem le toliko, da obdrži obliko.
Ohlajene kolačke preprežemo na pol. Na spodnjo polovico damo žlico smetane in žlico sadja ter pokapamo z malo sirupa, nato čez poveznemo zgornjo polovico kolačka.