
Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice in fine kolačke
Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice in fine kolačke

Sestavine
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 70 g hladnega masla
- 30 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 2 limon
- 1,5 dl pinjenca
- 2 žlici polnomastnega mleka
sadje
- 300 g jagod
- 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
- 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
- prgišče sveže mete
smetana
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 70 g hladnega masla
- 30 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 2 limon
- 1,5 dl pinjenca
- 2 žlici polnomastnega mleka
sadje
- 300 g jagod
- 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
- 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
- prgišče sveže mete
smetana
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko in pecilni prašek stresemo v veliko skledo, dodamo ščep soli, nato s prsti vtremo na majhne kocke narezano maslo, da je skoraj povsem vmešano v moko – v tem primeru ni treba skrbeti, da bi maslo vgnetli preveč temeljito. Vmešamo sladkor in naribano limonovo lupinico. Posebej zmešamo pinjenec in mleko. V sredini suhe mešanice naredimo jamico in vanjo vlijemo tekočino. Z nožem zmešamo v testo.
Testo stresemo na čisto delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Bolje je, da ga potlačimo kot zvaljamo, tako da testa ne obdelamo preveč. Izrežemo 8 kolačkov premera 7 cm, najbolje z valovitim robom – vmes bomo morali ostanke testa spet pognesti. Kolačke položimo na pekač in jih v zgornjem delu pečice pečemo 10 minut, da narastejo in se po vrhu zlato obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici.
V skledi zmešamo liker in sladkor. Primešamo očiščene in na rezine narezane jagode ter na kocke narezano pomarančo, pokrijemo in pustimo, da se v hladilniku prepaja 1 uro, nato primešamo metine lističe.
V veliki skledi stepemo smetano s sladkorjem in likerjem le toliko, da obdrži obliko.
Ohlajene kolačke preprežemo na pol. Na spodnjo polovico damo žlico smetane in žlico sadja ter pokapamo z malo sirupa, nato čez poveznemo zgornjo polovico kolačka.