
Kombuča (osnovni recept)
Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi
Kombuča (osnovni recept)
Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi

Sestavine
- 60 g sladkorja
- 3 vrečke čaja earl grey
- 2 vrečki čaja english breakfast
- 1 goba simbiotične kulture bakterij in kvasovk (scoby) in 1 dl tekočine za kombučo (v kompletu z gobo)
Preberite tudi

Kako pravilno očistiti lignje
Naučite se, kako enostavno in hitro očistiti lignje. Sledite našim preprostim korakom za sveže, okusne in popolno pripravljene lignje. Imamo tudi fine recepte!

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska, goveja, jagnječja in celo veganska "pečenka" za obiske, ki ne jedo mesa.
Sestavine
- 60 g sladkorja
- 3 vrečke čaja earl grey
- 2 vrečki čaja english breakfast
- 1 goba simbiotične kulture bakterij in kvasovk (scoby) in 1 dl tekočine za kombučo (v kompletu z gobo)
Postopek
V kozico damo sladkor, prilijemo 1 liter pravkar zavrele vode in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo čajne vrečke, namakajo naj se 5 minut. Nato jih odstranimo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi.
Ohlajen čaj prelijemo v velik kozarec z gobo in tekočino za kombučo. Kozarec prekrijemo s papirnatimi brisačkami ali muslinom ter dobro zatesnimo z elastiko ali vrvico. Postavimo ga na hladno temno mesto za 1 do 2 tedna, pri čemer po 1 tednu napitek vsak dan pokusimo – biti mora živahen in kiselkast, a ne prekisel. Ko nam je všeč, odstranimo gobo in odvzamemo 1 dl tekočine za naslednjič. Kombučo popijemo v nekaj dneh, hranimo pa jo v hladilniku. Lahko jo tudi še drugič fermentiramo po enem od spodnjih receptov.