
Enostavna paelja
Paelja- španska tradicionalna jed
Enostavna paelja
Paelja- španska tradicionalna jed

Preprosta različica španske klasike. Po želji jo lahko popestrimo s pikantno klobasico chorizo in grahom.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička ostre mlete paprike
- 300 g riža
- 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 sesekljana stroka česna
- 9 dl piščančje jušne osnove
- 400 g mešanih morskih sadežev
- sok ½ limone
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- krhlji ½ limone

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička ostre mlete paprike
- 300 g riža
- 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 sesekljana stroka česna
- 9 dl piščančje jušne osnove
- 400 g mešanih morskih sadežev
- sok ½ limone
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- krhlji ½ limone
Postopek
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo, da ovene. Primešamo papriko, timijan in riž ter vse skupaj pražimo še kakšno minuto. Če želimo, zdaj vmešamo še šeri ali vino. Ko ta izpari, rižu dodamo paradižnik s česnom in juho. Začinimo s soljo in poprom in nepokrito kuhamo približno 15 minut. Vmes večkrat premešamo in kuhamo, da se riž skoraj zmehča, vendar je še vedno obdan z nekaj tekočine.
Takrat ji primešamo morske sadeže in ponev pokrijemo. Kuhljamo 5 minut oziroma tako dolgo, da se rakovi repki skuhajo in da se do konca skuha tudi riž. Paeljo pokapljamo z limonovim sokom, posujemo s peteršiljem in postrežemo s krhlji limone.