
Enostavna paelja
Paelja- španska tradicionalna jed
Enostavna paelja
Paelja- španska tradicionalna jed

Preprosta različica španske klasike. Po želji jo lahko popestrimo s pikantno klobasico chorizo in grahom.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička ostre mlete paprike
- 300 g riža
- 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 sesekljana stroka česna
- 9 dl piščančje jušne osnove
- 400 g mešanih morskih sadežev
- sok ½ limone
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- krhlji ½ limone

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička ostre mlete paprike
- 300 g riža
- 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 sesekljana stroka česna
- 9 dl piščančje jušne osnove
- 400 g mešanih morskih sadežev
- sok ½ limone
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- krhlji ½ limone
Postopek
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo, da ovene. Primešamo papriko, timijan in riž ter vse skupaj pražimo še kakšno minuto. Če želimo, zdaj vmešamo še šeri ali vino. Ko ta izpari, rižu dodamo paradižnik s česnom in juho. Začinimo s soljo in poprom in nepokrito kuhamo približno 15 minut. Vmes večkrat premešamo in kuhamo, da se riž skoraj zmehča, vendar je še vedno obdan z nekaj tekočine.
Takrat ji primešamo morske sadeže in ponev pokrijemo. Kuhljamo 5 minut oziroma tako dolgo, da se rakovi repki skuhajo in da se do konca skuha tudi riž. Paeljo pokapljamo z limonovim sokom, posujemo s peteršiljem in postrežemo s krhlji limone.