
Mineštra s pečenico, paradižnikom in fižolom
Krepka juha za hladne dni
Mineštra s pečenico, paradižnikom in fižolom
Krepka juha za hladne dni

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 6 korenčkov
- 4 stebla stebelne zelene
- 4 stroki česna
- 3 pečenice
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 800 g nasekljanega paradižnika
- 1 piščančja jušna kocka
- 300 g kuhanega fižola (pločevinka 400 g)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- sol
- poper
- 1 velik šop peteršilja
- popečen kruh s pasto tapenade (glej nasvet)

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 6 korenčkov
- 4 stebla stebelne zelene
- 4 stroki česna
- 3 pečenice
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 800 g nasekljanega paradižnika
- 1 piščančja jušna kocka
- 300 g kuhanega fižola (pločevinka 400 g)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- sol
- poper
- 1 velik šop peteršilja
- popečen kruh s pasto tapenade (glej nasvet)
Postopek
Obe čebuli in stroke česna olupimo in nasekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na debelejše kolobarčke. Tudi steblo zelene narežemo na koščke. Pečenice olupimo in jih zdrobimo na kose, velike kot oreh.
V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenje, zeleno in česen ter na nizki temperaturi nežno pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Medtem v ponvi z dnom proti sprijemanju nekaj minut na visoki temperaturi pražimo kose pečenic. Prihranimo jih.
Zmehčani zelenjavi dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in pražimo še minuto, nato pa v kozico vlijemo sesekljan paradižnik, 1,4 l vode in jušno kocko. Kuhljamo 10 minut, nato dodamo kose pečenic in odcejen fižol ter kuhamo še 10 minut. Solimo, popramo, dodamo sladkor, kis in sesekljan peteršilj. Mineštro nadevamo na krožnike, po želji pokapljamo z malo oljčnega olja in postrežemo s popečenim kruhom, obloženim z olivno pasto.
Nasvet
Olivno pasto tapenade lahko kupimo ali pripravimo sami. V sekljalniku sesekljamo 100 g oliv kalamata brez koščic s 3 žlicami ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlicama peteršilja, 2 žlicama kaper in strtim strokom česna. Začinimo s črnim poprom in pasto namažemo na kruh, ki smo ga pokapljali z oljčnim oljem in 8 do 10 minut pekli v pečici, da je postal hrustljav.