
Sladko-kisla zimska zelenjava
Sladko-kisla zimska zelenjava

Sestavine
- 400 g mladega bokčoja (kitajske blitve; lahko nadomestimo z navadno blitvo)
- 300 g gomoljne zelene
- za oreh velik košček ingverja
- 1 rdeč čili
- 300 g korenčka
- 1 steblo pora
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici šerija
- 4 žlice sojine omake
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2 žlici medu
- 1 žlica jedilnega škroba
- 4 žlice olja
- sol
- poper

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 400 g mladega bokčoja (kitajske blitve; lahko nadomestimo z navadno blitvo)
- 300 g gomoljne zelene
- za oreh velik košček ingverja
- 1 rdeč čili
- 300 g korenčka
- 1 steblo pora
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici šerija
- 4 žlice sojine omake
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2 žlici medu
- 1 žlica jedilnega škroba
- 4 žlice olja
- sol
- poper
Postopek
Bokčoj očistimo in operemo. Glavo na koncu križno zarežemo in jo v vreli posoljeni vodi kuhamo približno 4 minute, da je še čvrsta, potem pa oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo; liste prihranimo.
Korenček in zeleno olupimo ter narežemo najprej na tanke rezine, nato pa na palčke. Por očistimo, operemo in prečno narežemo na pol centimetra tanke rezine. Čebulo, česen in ingver olupimo ter narežemo na drobne kocke. Čili operemo, po dolgem razpolovimo, odstranimo semenje in drobno narežemo.
Zelenjavni juhi dodamo šeri, sojino omako, kis, med in jedilni škrob ter dobro zmešamo. V voku ali primerni ponvi močno segrejemo dve žlici olja. Gomolje in liste kitajske zelenjave na olju popečemo (eno minuto), potem pa s penovko poberemo iz posode. V isti ponvi popečemo čebulo, ingver in česen. Dodamo korenček, zéleno in por. Vse skupaj med mešanjem pečemo približno 2 minuti. Nato vmešamo čili in preostalo olje; pečemo še nadaljnji dve minuti. Dolijemo omako in kuhljamo na močnem ognju dobro minuto. Preden sladko-kislo zelenjavo ponudimo, jo po okusu začinimo s soljo in poprom.