
Sladko-kisla zimska zelenjava
Sladko-kisla zimska zelenjava

Sestavine
- 400 g mladega bokčoja (kitajske blitve; lahko nadomestimo z navadno blitvo)
- 300 g gomoljne zelene
- za oreh velik košček ingverja
- 1 rdeč čili
- 300 g korenčka
- 1 steblo pora
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici šerija
- 4 žlice sojine omake
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2 žlici medu
- 1 žlica jedilnega škroba
- 4 žlice olja
- sol
- poper
Preberite tudi

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.
Sestavine
- 400 g mladega bokčoja (kitajske blitve; lahko nadomestimo z navadno blitvo)
- 300 g gomoljne zelene
- za oreh velik košček ingverja
- 1 rdeč čili
- 300 g korenčka
- 1 steblo pora
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici šerija
- 4 žlice sojine omake
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2 žlici medu
- 1 žlica jedilnega škroba
- 4 žlice olja
- sol
- poper
Postopek
Bokčoj očistimo in operemo. Glavo na koncu križno zarežemo in jo v vreli posoljeni vodi kuhamo približno 4 minute, da je še čvrsta, potem pa oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo; liste prihranimo.
Korenček in zeleno olupimo ter narežemo najprej na tanke rezine, nato pa na palčke. Por očistimo, operemo in prečno narežemo na pol centimetra tanke rezine. Čebulo, česen in ingver olupimo ter narežemo na drobne kocke. Čili operemo, po dolgem razpolovimo, odstranimo semenje in drobno narežemo.
Zelenjavni juhi dodamo šeri, sojino omako, kis, med in jedilni škrob ter dobro zmešamo. V voku ali primerni ponvi močno segrejemo dve žlici olja. Gomolje in liste kitajske zelenjave na olju popečemo (eno minuto), potem pa s penovko poberemo iz posode. V isti ponvi popečemo čebulo, ingver in česen. Dodamo korenček, zéleno in por. Vse skupaj med mešanjem pečemo približno 2 minuti. Nato vmešamo čili in preostalo olje; pečemo še nadaljnji dve minuti. Dolijemo omako in kuhljamo na močnem ognju dobro minuto. Preden sladko-kislo zelenjavo ponudimo, jo po okusu začinimo s soljo in poprom.