
Medeni srčki s karamelom in čokolado
Medenjaki obogateni z okusi
Medeni srčki s karamelom in čokolado
Medenjaki obogateni z okusi

Sestavine
mehki medenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 150 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 150 g toplega medu
- mešanica začimb za medenjake
- 2 žlički kakava v prahu
rjava beljakova krema za obrobo
- 170 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- ½–1 žlica kakava v prahu
- sok ¼ limone
karamelni obliv
- 50 g sladkorja
- 2 dl sladke smetane
čokoladna glazura
- 150–200 g temne čokolade
- 1 žlica olja (oz. po občutku)
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
mehki medenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 150 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 150 g toplega medu
- mešanica začimb za medenjake
- 2 žlički kakava v prahu
rjava beljakova krema za obrobo
- 170 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- ½–1 žlica kakava v prahu
- sok ¼ limone
karamelni obliv
- 50 g sladkorja
- 2 dl sladke smetane
čokoladna glazura
- 150–200 g temne čokolade
- 1 žlica olja (oz. po občutku)
Postopek
Za medenjake v veliki posodi posebej zmešamo moko, sodo bikarbono, začimbe in kakav. V drugi posodi z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti zmešamo topel med, maslo, jajci in sladkor. Tekočo zmes prilijemo k suhim sestavinam in z rokami zgnetemo mehko testo. Zavijemo ga v folijo ali plastično vrečko in pustimo počivati v hladilniku vsaj dva dni.
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na 5 mm debelo in iz njega z modelčki izrežemo srčke. Pečemo jih 10 minut pri 180 °C. Ko se ohladijo, jih okrasimo.

Za rjavo beljakovo kremo v beljak skozi cedilo precedimo limonov sok, ga z metlico premešamo, dodamo sladkor in stepamo, da zmes postane gladka in svetleča. Na koncu dodamo še žlico kakava kot barvilo. S kremo napolnimo slaščičarsko vrečko ali navadno plastično vrečko in jo pripravimo za risanje.
Za karamelni obliv v ponvi ali posodi z debelim dnom karameliziramo sladkor, odstavimo z ognja in dodamo sladko smetano. Ogenj zmanjšamo in mešamo, da se zmes zgosti in postane gladka. Karamel mora biti srednje tekoč, da ga lažje nanesemo na medenjak.
Za čokoladno glazuro čokolado stopimo nad vodno kopeljo in ji primešamo olje, da je bolj gladka.
Pečene in ohlajene medenjake na tanko obrobimo z beljakovo kremo. Z obrobo preprečimo, da bi se karamel razlil po celem medenjaku.

Ko se obroba malo posuši, na medenjake nanesemo karamelni obliv.

Tako pripravljene medenjake oblijemo še s čokoladno glazuro in počakamo, da se čokolada strdi.
