
Sestavine
- 400 g moke
- 2,5 dl mleka
- 20 g kvasa
- 1 jajce
- 4 rumenjaki
- 60 g kristalnega sladkorja
- 60 g stopljenega masla
- 2 žlici ruma
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- ščepec soli
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu za posip

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.
Sestavine
- 400 g moke
- 2,5 dl mleka
- 20 g kvasa
- 1 jajce
- 4 rumenjaki
- 60 g kristalnega sladkorja
- 60 g stopljenega masla
- 2 žlici ruma
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- ščepec soli
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Kvas raztopimo v mlačnem mleku, nalijemo v jamico in zamešamo v kvasec. Rahlo ga pomokamo in na toplem pustimo vzhajati, dokler se na površini kvasca ne pojavijo grobe razpoke. Dodamo preostale sestavine in z ročnim mešalnikom pripravimo voljno svetleče testo. Pokrito pustimo počivati, da naraste na dvojno prostornino.
V globoki kozici segrejemo olje na 190 °C. Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini pol centimetra debelo v pravokotnik. S koleščkom za testo izrežemo 12 pravokotnikov za flancate (ali druge poljubne oblike po želji). Vsak pravokotnik znotraj po dolžini skoraj do roba dvakrat prerežemo, nato pa flancat z obema rokama po širini nekoliko razvlečemo. Pokrito pustimo vzhajati 10 do 15 minut.
Flancate (in drugo pustno cvrtje) na obeh straneh ocvremo, nato pa s penovko poberemo iz maščobe, dobro odcedimo na kuhinjski mreži in potresemo s sladkorjem v prahu.