© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Slastni pustni krofi

Brez njih ni pusta hrusta!

Slastni pustni krofi

Brez njih ni pusta hrusta!

Čas priprave 1 h + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina pladenj krofov
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
DSCF4743-redo_558x620_acf_cropped_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • pribl. 2,5 dl mleka
  • 42 g kvasa
  • 650 g moke (2/3 gladke, 1/3 ostre)
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 8 rumenjakov
  • sol
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
  • 4 žlice ruma
  • 150 g razpuščenega masla
  • maščoba za cvrenje
  • marelična marmelada
  • sladkor v prahu za posip
pečenka, grozdje

Otvoritev sezone: 3 slastne jedi z grozdjem

Ko se na tržnicah in policah znajde sveže grozdje, je čas, da ga poleg občasnega prigrizka na mizi, povabimo tudi v kuhinjo. Sočno, sladko-kiselkasto in aromatično grozdje čudovito uravnoteži slane jedi, poudari kremaste teksture in doda lahkotnost sladicam.

Sestavine

  • pribl. 2,5 dl mleka
  • 42 g kvasa
  • 650 g moke (2/3 gladke, 1/3 ostre)
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 8 rumenjakov
  • sol
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
  • 4 žlice ruma
  • 150 g razpuščenega masla
  • maščoba za cvrenje
  • marelična marmelada
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

V polovici mlačnega mleka raztopimo kvas. Dodamo malo moke in ščepec sladkorja ter zamešamo v kvasec, ki naj vzhaja 15 minut.

2

Rumenjake močno stepemo s ščepcem soli, preostalim sladkorjem, vaniljevim sladkorjem ter limonovo lupinico in rumom. Moki dodamo kvasec, rumenjake, preostalo mleko in razpuščeno maslo. Zamesimo v gladko testo. Testo pomokamo in ga pustimo vzhajati pol ure.

3

Testo hitro pregnetemo, na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo 3 cm debelo in z obodcem (s premerom približno 6 cm) izrežemo okrogle rezine. Pokrite jih pustimo nekaj časa vzhajati, nato pa ocvremo v kuhanem maslu ali olju pri 160 °C. Krofe cvremo najprej v pokriti posodi, potem jih obrnemo in do konca cvremo v odkriti kozici.

4

V še tople krofe nabrizgamo marelično marmelado, jih potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Foto: Manca Jevšček

Hrustljavi odrezki

Odrezke, ki med pripravo krofov nastanejo pri izrezovanju okroglih rezin, lahko tudi ocvremo. Dobili bomo odlično hrustljavo pecivo zanimivih oblik!

Priljubljeni recepti

Sirovi špecli

Odlična sirova priloga k mesnim jedem.

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.