
Sestavine
- pribl. 2,5 dl mleka
- 42 g kvasa
- 650 g moke (2/3 gladke, 1/3 ostre)
- 80 g sladkorja v prahu
- 8 rumenjakov
- sol
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- 4 žlice ruma
- 150 g razpuščenega masla
- maščoba za cvrenje
- marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- pribl. 2,5 dl mleka
- 42 g kvasa
- 650 g moke (2/3 gladke, 1/3 ostre)
- 80 g sladkorja v prahu
- 8 rumenjakov
- sol
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- 4 žlice ruma
- 150 g razpuščenega masla
- maščoba za cvrenje
- marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V polovici mlačnega mleka raztopimo kvas. Dodamo malo moke in ščepec sladkorja ter zamešamo v kvasec, ki naj vzhaja 15 minut.
Rumenjake močno stepemo s ščepcem soli, preostalim sladkorjem, vaniljevim sladkorjem ter limonovo lupinico in rumom. Moki dodamo kvasec, rumenjake, preostalo mleko in razpuščeno maslo. Zamesimo v gladko testo. Testo pomokamo in ga pustimo vzhajati pol ure.
Testo hitro pregnetemo, na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo 3 cm debelo in z obodcem (s premerom približno 6 cm) izrežemo okrogle rezine. Pokrite jih pustimo nekaj časa vzhajati, nato pa ocvremo v kuhanem maslu ali olju pri 160 °C. Krofe cvremo najprej v pokriti posodi, potem jih obrnemo in do konca cvremo v odkriti kozici.
V še tople krofe nabrizgamo marelično marmelado, jih potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Foto: Manca Jevšček
Hrustljavi odrezki
Odrezke, ki med pripravo krofov nastanejo pri izrezovanju okroglih rezin, lahko tudi ocvremo. Dobili bomo odlično hrustljavo pecivo zanimivih oblik!