
Masa za palačinke
Masa za palačinke - rahle, tanke, slastne - je eden tistih osnovnih receptov, ki jih mora poznati vsak.
Masa za palačinke
Masa za palačinke - rahle, tanke, slastne - je eden tistih osnovnih receptov, ki jih mora poznati vsak.

Sestavine
- 5 dl mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl vode)
- 250 g gladke moke
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- 1⁄2 žlice sladkorja (samo za sladke palačinke; za slane sladkor izpustimo)
- ščep soli
- malo masla ali olja za ponev

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 5 dl mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl vode)
- 250 g gladke moke
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- 1⁄2 žlice sladkorja (samo za sladke palačinke; za slane sladkor izpustimo)
- ščep soli
- malo masla ali olja za ponev
Postopek
V večji vrč ali skledo damo polovico mleka, vodo, moko, jajca, sladkor (če pečemo sladke palačinke) in sol. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato pustimo, da masa za palačinke pol ure počiva.
Ponev za palačinke segrejemo, v njej stopimo košček masla ali jo pokapamo z oljem. Iz mase spečemo tanke palačinke. Namažemo jih s poljubnim nadevom in postrežemo.
Nasvet
Masa za palačinke: Zakaj mora testo počivati?
Testo za palačinke naj počiva vsaj pol ure, lahko pa ga pripravimo celo dan prej in ga shranimo v hladilnik. V tem času se v moki razvijejo glutenske vezi, palačinke pa so zaradi tega mehkejše. Preden testo vlijemo v ponev, ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, in še enkrat temeljito premešamo.
Vam je ostalo kaj palačink?
Če palačinke ostanejo, jih zavijemo v aluminijasto ali prozorno kuhinjsko folijo in zamrznemo. Ko nam naslednjič zadišijo, jih odtajamo na sobni temperaturi in pogrejemo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku v rahlo nameščeni ponvi, čez katero položimo pokrovko. Prav take so kot sveže!