
Masa za palačinke
Masa za palačinke - rahle, tanke, slastne - je eden tistih osnovnih receptov, ki jih mora poznati vsak.
Masa za palačinke
Masa za palačinke - rahle, tanke, slastne - je eden tistih osnovnih receptov, ki jih mora poznati vsak.

Sestavine
- 5 dl mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl vode)
- 250 g gladke moke
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- 1⁄2 žlice sladkorja (samo za sladke palačinke; za slane sladkor izpustimo)
- ščep soli
- malo masla ali olja za ponev
Preberite tudi

Sirov in čokoladni fondi - popolna spremljava evrovizijskega finala
Pripravite si popoln prigrizek za finale Evrovizije! Imamo recept za sirov in z čokoladni fondi (fondue), ki bosta tako navdušila vaše goste, da bodo peli od zadovoljstva.

10 čokoladnih sladic, ki jih morate vsaj enkrat poskusiti
Od enostavnih klasik do prefinjenih kreacij, izbrali smo deset čokoladnih sladic, ki bi jih morali poskusiti vsaj enkrat v življenju.

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.
Sestavine
- 5 dl mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl vode)
- 250 g gladke moke
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- 1⁄2 žlice sladkorja (samo za sladke palačinke; za slane sladkor izpustimo)
- ščep soli
- malo masla ali olja za ponev
Postopek
V večji vrč ali skledo damo polovico mleka, vodo, moko, jajca, sladkor (če pečemo sladke palačinke) in sol. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato pustimo, da masa za palačinke pol ure počiva.
Ponev za palačinke segrejemo, v njej stopimo košček masla ali jo pokapamo z oljem. Iz mase spečemo tanke palačinke. Namažemo jih s poljubnim nadevom in postrežemo.
Nasvet
Masa za palačinke: Zakaj mora testo počivati?
Testo za palačinke naj počiva vsaj pol ure, lahko pa ga pripravimo celo dan prej in ga shranimo v hladilnik. V tem času se v moki razvijejo glutenske vezi, palačinke pa so zaradi tega mehkejše. Preden testo vlijemo v ponev, ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, in še enkrat temeljito premešamo.
Vam je ostalo kaj palačink?
Če palačinke ostanejo, jih zavijemo v aluminijasto ali prozorno kuhinjsko folijo in zamrznemo. Ko nam naslednjič zadišijo, jih odtajamo na sobni temperaturi in pogrejemo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku v rahlo nameščeni ponvi, čez katero položimo pokrovko. Prav take so kot sveže!