Kaj boste skuhali danes?
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač
Postopek
V skledo damo polovico mleka, sladkor, sol, jajci in moko. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo za palačinke pustimo pol ure počivati.
Ponev za palačinke segrejemo, namažemo z maslom ali pokapamo z oljem in spečemo tanke palačinke.
Če imamo svež pehtran, ga drobno nasekljamo. Pretlačeni skuti dodamo vse preostale sestavine za nadev in previdno zmešamo.
Pekač namastimo. Palačinke namažemo z nadevom in jih v več plasteh zložimo v pekač. Kislo smetano zmešamo z jajcem in z mešanico prelijemo palačinke. Pečemo jih na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) približno pol ure, da se zlato zapečejo. Postrežemo jih lahko kot sladico ali kot glavno jed.