
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...

Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač
Postopek
V skledo damo polovico mleka, sladkor, sol, jajci in moko. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo za palačinke pustimo pol ure počivati.
Ponev za palačinke segrejemo, namažemo z maslom ali pokapamo z oljem in spečemo tanke palačinke.
Če imamo svež pehtran, ga drobno nasekljamo. Pretlačeni skuti dodamo vse preostale sestavine za nadev in previdno zmešamo.
Pekač namastimo. Palačinke namažemo z nadevom in jih v več plasteh zložimo v pekač. Kislo smetano zmešamo z jajcem in z mešanico prelijemo palačinke. Pečemo jih na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) približno pol ure, da se zlato zapečejo. Postrežemo jih lahko kot sladico ali kot glavno jed.