
Kaj boste skuhali danes?
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...

Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 1⁄2 žlice sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
nadev
- 2 jajci
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za pekač
Postopek
V skledo damo polovico mleka, sladkor, sol, jajci in moko. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo za palačinke pustimo pol ure počivati.
Ponev za palačinke segrejemo, namažemo z maslom ali pokapamo z oljem in spečemo tanke palačinke.
Če imamo svež pehtran, ga drobno nasekljamo. Pretlačeni skuti dodamo vse preostale sestavine za nadev in previdno zmešamo.
Pekač namastimo. Palačinke namažemo z nadevom in jih v več plasteh zložimo v pekač. Kislo smetano zmešamo z jajcem in z mešanico prelijemo palačinke. Pečemo jih na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) približno pol ure, da se zlato zapečejo. Postrežemo jih lahko kot sladico ali kot glavno jed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bela polenta s sirom v slanici in kajmakom
Jagnječja pečenka
Sladoled z ekstra deviškim oljčnim oljem
Kdo bi si mislil, da lahko z oljčnim oljem pripravimo tako okusen in osvežilen sladoled!