
Kaj boste skuhali danes?
Losos, pečen na deski iz cedrovine
Losos malo drugače: z dimljeno aromo, ki jo pridobi med peko na deski iz cedrovine.
Losos, pečen na deski iz cedrovine
Losos malo drugače: z dimljeno aromo, ki jo pridobi med peko na deski iz cedrovine.

Sestavine
- 1 lososov file, težak 800 g
- 2 žlici dijonske gorčice
- 2 žlici medu
- majhen šopek kopra
- sok in naribana lupinica 1 limete
- 2,5 dl olja
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlička kajenskega popra
- sol
- poper
- deska iz cedrovine

Preproste jesenske sladice, ki jih pripravljamo vsako sezono
Krajši sivi dnevi hitro prebudijo otožne misli. Preženite jih s toplino, ki jo prinašajo fine sladice iz sezonskega sadja in plodov.

Žlikrofi po nemško: slastni žepki maultaschen
Maultaschen so žlikrofi, značilni za švabsko kuhinjo. Tradicionalno pripravljajo nadev iz mletega mesa, špinače in zelišč, mi pa smo tokrat raje izbrali jesenske okuse.

Hrana za srečno črevesje: recepti za lažjo prebavo
Mirna prebava se začne že v ustih. Dietetičarki Sandra Strehle in Christiane Schäfer razkrivata preproste korake in recepte za zdravo, zadovoljno črevesje.
Sestavine
- 1 lososov file, težak 800 g
- 2 žlici dijonske gorčice
- 2 žlici medu
- majhen šopek kopra
- sok in naribana lupinica 1 limete
- 2,5 dl olja
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlička kajenskega popra
- sol
- poper
- deska iz cedrovine
Postopek
Desko iz cedrovine pred peko najmanj 2 uri namakamo v vodi. Žar s pokrovom pripravimo za direktno in indirektno peko (185 do 200 °C).
Zmešamo gorčico in med ter damo v zmogljiv mešalnik skupaj z oljem ter zmešamo. Koper osmukamo in drobno sesekljamo ter ga dodamo v mešalnik skupaj s česnom in kajenskim poprom. Spet zmešamo, solimo in popramo.
Desko iz cedrovine položimo na rešetke nad razgretim ogljem in pokrijemo s pokrovom. Počakamo, da se začne cvrčati in se dimiti. Medtem lososa narežemo na porcije, a kože ne prerežemo, solimo in popramo. Desko obrnemo, jo položimo na del žara za indirektno peko in nanjo položimo lososa s kožo navzdol. Pokrijemo, da se kakih 6 minut dimi, nato ribo na debelo premažemo z marinado.
Pokrito pečemo še 10 do 12 minut, da je meso pečeno.
Deska iz cedrovine
Zanimiv dodatek za popestritev peke na žaru je uporaba deske. Deska iz cedrovine se uporablja za počasno peko rib in nežnejšega mesa.
Živilom da prijetno, blago dimljeno aromo, obenem pa prepreči prijemanje na rešetko. Pred peko desko vsaj dve uri namakamo v vodi (ki ji lahko dodamo tudi zelišča), da se les dobro prepoji, nato jo postavimo na rešetko nad razgreto žerjavico in žar zapremo s pokrovom. Ko zaslišimo, da je začela deska cvrčati in »pokati«, odkrijemo pokrov, desko hitro obrnemo in na razgreto stranico položimo živilo. Žar zapremo. Med segrevanjem deske se najprej sprošča aromatična para, nato pa začne deska počasi tleti in nežno dimiti meso.
Če na deski pečemo dolgo, se bo izrabila že po eni peki, če na njej pečemo krajši čas (tanjše kose mesa ali manjše ribe), pa jo bomo lahko uporabili dvakrat ali trikrat.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec iz ponve v gobovi omaki
Ledena torta z jagodičjem
Čudovito okusna, osvežilna in očarljivo rožnata – kakor nalašč za zabavo!