Kaj boste skuhali danes?
Lazanja s šampinjoni
Lazanja s šampinjoni
Sestavine
- 25 dag listov za lasagne
- 50 dag mešanega mletega mesa
- 4 žlice oljčnega olja
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- velika čebula
- 3 stroki česna
- 40 dag paradižnika
- 40 dag šampinjonov
- žlica paradižnikove mezge
- žlica origana
- maslo za model in pokapanje
omaka
- 6 dag gladke moke
- 6 dag masla
- 1 l mleka
- lovorov list
- vejica timijana
- 10 dag naribanega parmezana
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 25 dag listov za lasagne
- 50 dag mešanega mletega mesa
- 4 žlice oljčnega olja
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- velika čebula
- 3 stroki česna
- 40 dag paradižnika
- 40 dag šampinjonov
- žlica paradižnikove mezge
- žlica origana
- maslo za model in pokapanje
omaka
- 6 dag gladke moke
- 6 dag masla
- 1 l mleka
- lovorov list
- vejica timijana
- 10 dag naribanega parmezana
Postopek
Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na ne pretanke rezine. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in narežemo na rezinice. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Paradižnik hitro potopimo v vrelo vodo, splaknemo s hladno vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo.
Za bešamelno omako rahlo zarumenimo moko na maslu, zalijemo z mlekom in z metlico za sneg gladko zmešamo. Začinimo s soljo, poprom, lovorom in timijanom ter na majhnem ognju kuhljamo 25 minut. Omako pretlačimo skozi gosto sito.
Liste za lazanjo skuhamo al dente, oplaknemo z mrzlo vodo in osušimo na kuhinjskem prtiču.
Mleto meso začinimo s soljo, poprom in origanom. V dovolj veliki ponvi segrejemo olje in čebulo svetlo prepražimo. Dodamo meso, ki ga tudi popražimo, nato pa dodamo česen, paradižnik, paradižnikovo mezgo, peteršilj in šampinjone. Kuhljamo pol ure, da se ragu zgosti, po potrebi še malo začinimo s soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 200 °C. Dno ognjevarnega modla, ki smo ga premazali z maslom, prekrijemo z bešamelno omako, nanjo zložimo kuhane in osušene liste testa. Nato izmenjaje sledijo plasti bešamela, raguja in parmezana . Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast naj bo iz raguja in bešamela. Posipamo z naribanim parmezanom in pokapamo z razpuščenim maslom. Lazanjo pečemo v pečici (na spodnjem vodilu) 40 minut, da se naredi zlatorjava skorja. Še v modlu jo narežemo na primerne kose.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dunajski zrezki
Pokrita pita z bučo in žajbljem
Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov