
Kaj boste skuhali danes?
Lazanja s šampinjoni
Lazanja s šampinjoni

Sestavine
- 25 dag listov za lasagne
- 50 dag mešanega mletega mesa
- 4 žlice oljčnega olja
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- velika čebula
- 3 stroki česna
- 40 dag paradižnika
- 40 dag šampinjonov
- žlica paradižnikove mezge
- žlica origana
- maslo za model in pokapanje
omaka
- 6 dag gladke moke
- 6 dag masla
- 1 l mleka
- lovorov list
- vejica timijana
- 10 dag naribanega parmezana

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 25 dag listov za lasagne
- 50 dag mešanega mletega mesa
- 4 žlice oljčnega olja
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- velika čebula
- 3 stroki česna
- 40 dag paradižnika
- 40 dag šampinjonov
- žlica paradižnikove mezge
- žlica origana
- maslo za model in pokapanje
omaka
- 6 dag gladke moke
- 6 dag masla
- 1 l mleka
- lovorov list
- vejica timijana
- 10 dag naribanega parmezana
Postopek
Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na ne pretanke rezine. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in narežemo na rezinice. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Paradižnik hitro potopimo v vrelo vodo, splaknemo s hladno vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo.
Za bešamelno omako rahlo zarumenimo moko na maslu, zalijemo z mlekom in z metlico za sneg gladko zmešamo. Začinimo s soljo, poprom, lovorom in timijanom ter na majhnem ognju kuhljamo 25 minut. Omako pretlačimo skozi gosto sito.
Liste za lazanjo skuhamo al dente, oplaknemo z mrzlo vodo in osušimo na kuhinjskem prtiču.
Mleto meso začinimo s soljo, poprom in origanom. V dovolj veliki ponvi segrejemo olje in čebulo svetlo prepražimo. Dodamo meso, ki ga tudi popražimo, nato pa dodamo česen, paradižnik, paradižnikovo mezgo, peteršilj in šampinjone. Kuhljamo pol ure, da se ragu zgosti, po potrebi še malo začinimo s soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 200 °C. Dno ognjevarnega modla, ki smo ga premazali z maslom, prekrijemo z bešamelno omako, nanjo zložimo kuhane in osušene liste testa. Nato izmenjaje sledijo plasti bešamela, raguja in parmezana . Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast naj bo iz raguja in bešamela. Posipamo z naribanim parmezanom in pokapamo z razpuščenim maslom. Lazanjo pečemo v pečici (na spodnjem vodilu) 40 minut, da se naredi zlatorjava skorja. Še v modlu jo narežemo na primerne kose.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pšenična »rižota« s piščancem in zelenjavo
Pečeni jagenjček s hrustljavimi zeliščnimi drobtinami in krompirjem z limono in zelišči
Za velikonočno nedeljo se spodobi slasten pečeni jagenjček!