
Mesne kroglice stroganov
Stroganov je kulinarična institucija, prava ruska klasika! Tale različica s kroglicami mlete govedine bo navdušila vso družino.
Mesne kroglice stroganov
Stroganov je kulinarična institucija, prava ruska klasika! Tale različica s kroglicami mlete govedine bo navdušila vso družino.

Mleto meso uporabimo za krepko enolončnico, ki jo je navdihnila ruska klasika: z gobicami, papriko in kislo smetano.
Sestavine
- 500 g mlete govedine
- malo olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 200 g majhnih šampinjonov
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 1 žlica moke
- 1 goveja jušna kocka (za 3 dl jušne osnove)
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 šopek peteršilja
- sol
- poper
- riž, krompirjev pire ali široki rezanci za prilogo

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- 500 g mlete govedine
- malo olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 200 g majhnih šampinjonov
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 1 žlica moke
- 1 goveja jušna kocka (za 3 dl jušne osnove)
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 šopek peteršilja
- sol
- poper
- riž, krompirjev pire ali široki rezanci za prilogo
Postopek
Meso solimo in popramo ter oblikujemo mesne kroglice v velikosti oreha. V kozici segrejemo olje in na njem mesne kroglice popečemo po vseh straneh. Vzamemo jih iz kozice in damo na stran.
Čebulo narežemo na trakove, jo damo v kozico in pražimo nekaj minut, da se zmehča. Česen stremo, gobe narežemo na rezine in oboje primešamo čebuli. Pražimo nekaj minut, da se gobe zmehčajo in rahlo rjavo obarvajo. Vmešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko in moko ter eno minuto pražimo, nato postopoma prilivamo jušno osnovo, da dobimo gladko omako. V kozico vrnemo mesne kroglice, pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut ali tako dolgo, da se skuhajo.
Vmešamo kislo smetano in večino nasekljanega peteršilja. Začinimo po okusu, posujemo s preostalim peteršiljem in postrežemo z rižem, krompirjevim pirejem ali širokimi rezanci.