
Špinačna pita s sirom feta in sušenimi paradižniki
Pita po grško.
Špinačna pita s sirom feta in sušenimi paradižniki
Pita po grško.

Sestavine
- 200 g špinače
- 180 g na soncu sušenih paradižnikov v olju
- 100 g sira feta
- 2 jajci
- 250 g tankega vlečenega testa
- model premera 22 cm

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 200 g špinače
- 180 g na soncu sušenih paradižnikov v olju
- 100 g sira feta
- 2 jajci
- 250 g tankega vlečenega testa
- model premera 22 cm
Postopek
Oprano špinačo damo v veliko ponev, dodamo nekaj žlic vode in kuhamo le toliko, da špinača uplahne. Preložimo jo v cedilo, počakamo, da se malo ohladi, nato iz nje iztisnemo preostalo vodo. Grobo jo nasekljamo. Tudi paradižnike grobo nasekljamo. V skledi dobro zmešamo špinačo, paradižnik, zdrobljeni sir feta in obe jajci.
List tankega vlečenega testa premažemo z nekaj olja, v katerem so bili vloženi sušeni paradižniki. Položimo ga v okrogel model premera 22 cm z naoljeno stranjo navzdol. Pustimo, da višek testa visi čez rob modla. Z oljem premažemo naslednji list testa in ga položimo na prvega tako, da ga malo zavrtimo. Enako naredimo še s tretjim listom, nato pa na testo naložimo pripravljeni nadev. Nadev prekrijemo s testom, ki visi čez rob. Pazimo, da je nadev v celoti pokrit. Tudi površino pite premažemo z malo olja.
Pečico segrejemo na 180 °C in pito pečemo 30 minut, da se testo hrustljavo zapeče in lepo obarva. Pito vzamemo iz modla, narežemo na kose in ponudimo s svežo solato.