
Marelične kupe z mandlji
Marelične kupe z mandlji

Sestavine
- 1 biskvitni kolač (pribl. 400 g)
- 8 žlic mandljevega likerja, npr. disaronno
- 1 velika pločevinka (820 g) marelic v kompotu
- 500 g vaniljevega pudinga ali kreme
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici popraženih mandljevih lističev

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 biskvitni kolač (pribl. 400 g)
- 8 žlic mandljevega likerja, npr. disaronno
- 1 velika pločevinka (820 g) marelic v kompotu
- 500 g vaniljevega pudinga ali kreme
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici popraženih mandljevih lističev
Postopek
Kolač narežemo na kocke in jih razdelimo v 4 kupe. Marelice odcedimo in jih narežemo na koščke, sok prihranimo. Polovico mandljevega likerja zmešamo s 6 žlicami prihranjenega soka in s tekočino pokapamo kolač v kupah. Obložimo z marelicami, nato pa še s pudingom. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 10 minut (ali do 1 dan).
Tik preden postrežemo, smetano rahlo stepemo s preostalim mandljevim likerjem in jo naložimo na vrh kup, nato pa posujemo še z mandljevimi lističi.
Nasvet
Za ta recept uporabimo ostanke domačega kolača, na primer peščenega ali marmornega, limonovega … ali pa ga kupimo. Tudi puding ali vaniljevo jajčno kremo lahko skuhamo sami ali pa ju poiščemo v trgovini.