
Kvinojina solata z lečo in sirom feta
Kvinojina solata z lečo in sirom feta

Sestavine
- 200 g kvinoje
- 1 žlička oljčnega olja
- 1 šalotka ali ½ čebule
- 2 žlici pehtrana
- 400 g kuhane puyske ali druge zelene leče
- ½ kumarice
- 100 g sira feta
- 6 mladih čebulic
- sok in lupina 1 pomaranče
- 1 žlica rdečega ali belega vinskega kisa

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.
Sestavine
- 200 g kvinoje
- 1 žlička oljčnega olja
- 1 šalotka ali ½ čebule
- 2 žlici pehtrana
- 400 g kuhane puyske ali druge zelene leče
- ½ kumarice
- 100 g sira feta
- 6 mladih čebulic
- sok in lupina 1 pomaranče
- 1 žlica rdečega ali belega vinskega kisa
Postopek
V večji kozici zavremo zadostno količino vode in v njej 10 do 15 minut kuhamo kvinojo, da se zmehča. Nato jo dobro odcedimo in damo na stran, da se ohladi. Šalotko drobno nasekljamo, pehtran pa grobo narežemo. Kumarico olupimo in narežemo na kocke. Mlade čebulice drobno narežemo.
Medtem v manjši ponvi segrejemo olje in na njem nekaj minut pražimo šalotko, da se zmehča. Dodamo nasekljan pehtran, dobro premešamo in odstranimo z ognja.
V skledo stresemo ohlajeno kvinojo in ji dodamo prepraženo šalotko s pehtranom, lečo, kumarico, zdrobljen sir, mlado čebulico, pomarančno lupino, sok in kis. Dobro premešamo in pred postrežbo ohladimo.