
Poletne sladoledne kupe s sadjem
Poletno sadje je kot nalašč za bogato obložene sladoledne kupe
Poletne sladoledne kupe s sadjem
Poletno sadje je kot nalašč za bogato obložene sladoledne kupe

Sestavine
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 12 jagod
- 4 breskve ali nektarine (lahko uporabimo vložene)
- 4 kepice dobrega vaniljevega sladoleda
- 4 kepice dobrega sorbeta iz jagodičja
sladek drobljenec iz makadamij
- sončnično olje za namastitev
- 50 g sladkorja
- 50 g popraženih oreškov makadamij
jagodna omaka
- 350 g jagod
- 1 žlica sladkorja v prahu
Preberite tudi

Rabarbara ni le za kompote: sladki in slani recepti za pomlad
Rabarbara je užitna le med aprilom in junijem. Zbrali smo nasvete in recepte za sladke in slane jedi: sladice, marmelade, pite, priloge k mesu, omake in še več.

Noro okusne žar ideje za začetnike in mojstre
Sezona piknikov je tu! Čas je za žar, smeh in dobro družbo. Poleg reber navdušite še s preprostimi, a okusnimi jedmi na žaru.

Makedonski mojster bureka razkriva najboljši recept
Burek, ki izgine v hipu! Makedonec Tomče Arsov razkriva skrivnosti priprave te priljubljene balkanske specialitete.
Sestavine
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 12 jagod
- 4 breskve ali nektarine (lahko uporabimo vložene)
- 4 kepice dobrega vaniljevega sladoleda
- 4 kepice dobrega sorbeta iz jagodičja
sladek drobljenec iz makadamij
- sončnično olje za namastitev
- 50 g sladkorja
- 50 g popraženih oreškov makadamij
jagodna omaka
- 350 g jagod
- 1 žlica sladkorja v prahu
Postopek
Za sladek drobljenec iz makadamij velik plitev pekač namažemo z oljem. Sladkor vsujemo v oplasteno kozico in nežno segrevamo, da se stopi. Dodamo makadamije. Ko sladkor dobi globoko karamelno barvo, zmes prelijemo na pekač in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nalomimo na kose in v multipraktiku zmeljemo v grobe drobtine. (To lahko naredimo do 1 teden vnaprej in drobljenec shranimo v nepredušno zaprti posodici.)
Za omako jagode očistimo in gladko zmeljemo v multipraktiku, nato omako precedimo skozi fino sito in ji primešamo sladkor v prahu.
Sestavimo kupe. Štiri jagode pustimo cele, preostale narežemo na koščke. Na koščke narežemo tudi breskve ali nektarine. Sladko smetano stepemo s sladkorjem v prahu le toliko, da obdrži obliko. V velike kozarce v plasteh zložimo narezano sadje, sladki drobljenec, sladoled, sorbet in omako, nazadnje pa obložimo s smetano, posujemo s še malo drobljenca in okrasimo s celimi jagodami.
Sorbet
Recept za sorbet iz črnega ribeza ali malin najdete na spletni strani www.dobertek.com.