
Torta Sacher
Dunajska klasika
Torta Sacher
Dunajska klasika

Sestavine
testo
- 130 g masla
- 110 g mletega sladkorja
- 6 jajc
- 130 g jedilne čokolade
- 130 g bele moke
- 110 g kristalnega sladkorja
- 250 g marelične marmelade za premaz
sacher glazura
- 300 g mletega sladkorja
- 250 g jedilne čokolade
- 1,2 dl vode
glazura za napis
- 100 g jedilne čokolade
- nekaj kapljic vode

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
testo
- 130 g masla
- 110 g mletega sladkorja
- 6 jajc
- 130 g jedilne čokolade
- 130 g bele moke
- 110 g kristalnega sladkorja
- 250 g marelične marmelade za premaz
sacher glazura
- 300 g mletega sladkorja
- 250 g jedilne čokolade
- 1,2 dl vode
glazura za napis
- 100 g jedilne čokolade
- nekaj kapljic vode
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Model za torte premera 20 cm namastimo in posujemo z moko ali obložimo s papirjem za peko. Beljake ločimo od rumenjakov, čokolado stopimo. Maslo in sladkor v prahu penasto stepemo, počasi dodajamo rumenjake in stopljeno čokolado. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v čvrst sneg in ga počasi ter previdno umešamo v masleno zmes. Nežno primešamo še moko. Zmes damo v model in biskvit pečemo približno 1 uro. Pustimo ga, da se ohladi v modelu.
Morebiten izbočen del biskvita obrežemo, nato biskvit dvakrat prerežemo. Dve tortni plošči izdatno premažemo z dobro zmešano marmelado, ju sestavimo in pokrijemo s tretjo ploščo. Tudi površino torte in obod premažemo z marmelado.
Za glazuro nasekljamo čokolado. Sladkor in vodo skupaj zavremo in kuhamo do 104 °C (do ‘nitke’ – več v priročniku oziroma slovarčku na dobertek.com). Nato vmešamo čokolado in mešamo toliko časa, da se glazura nekoliko ohladi. Ko je že malo hladnejša, a še lepo tekoča, z njo oblijemo torto.
Za napis nasekljamo in stopimo čokolado ter ji primešamo nekaj kapljic vode. Čokolado odstavimo in mešamo toliko časa, da se nekoliko ohladi, nato jo prelijemo v prozorno gospodinjsko vrečico, ki ji odrežemo vogalček. Z nožem zarežemo v glazuro na mestih, kjer bomo torto razrezali na kose, nato pa vsak kos okrasimo z napisom Sacher.