
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni
Hrustljav češnjev sladoled
Češnjev sladoled, kot nalašč za prve res vroče dni

Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine

7 preprostih receptov za grške jedi, ki vedno navdušijo
Grška kuhinja si značilnosti deli z italijansko, balkansko in turško kulinariko. Je preprosta, a izjemno bogata in okusna.

Če ste naveličani jajc, odkrijte te poletne zajtrke
Poleti si želimo lahkotnejši uvod v nov dan. Izbrali smo recepte za super poletne zajtrke - od čija pudingov in zdravih skled do pečenih kosmičev, mafinov in sendvičev.

Juha, ki je popolna za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.
Sestavine
- 400 g zrelih češenj (najboljše so temne)
- 80 g sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mandljevega likerja (amaretto)
- 500 g vaniljeve jajčne kreme
- mandljevi piškoti za prilogo
krokant
- 2 žlici sladkorja
- 1 zvrhana žlica popraženih mandljevih lističev
- kanček olja za mazanje površine
Postopek
Izkoščičimo 300 g češenj in jih grobo nasekljamo. V ponvici jih z 80 g sladkorja nežno kuhljamo, da se sladkor raztopi. Temperaturo malo zvišamo in češnje v sirupu dušimo 10 minut, da se zmehčajo in se obdajo s sirupom. Popolnoma jih ohladimo.
Sladki smetani dodamo sladkor v prahu in mandljev liker ter jo stepemo. Vanjo vmešamo vaniljevo jajčno kremo in zmes damo v strojček za sladoled, da se naredi mehek sladoled.
Pekač (ali marmorno ploščo) namažemo z oljem. Dve žlici sladkorja previdno stopimo v ponvici. Dobro ga premešamo in pustimo, da brbota pol minute in se spremeni v rumeno rjav karamel. Vmešamo mandljeve lističe in zmes zlijemo na naoljen pekač. Ohladimo in nato krokant najprej razlomimo, nato ga damo v plastično vrečko za živila in ga z valjarjem fino zdrobimo.
V posodo za zmrzovanje in hranjenje sladoleda damo mehek sladoled, nanj položimo plast češenj v sirupu, ki jih posujemo s hrustljavim mandljevim krokantom. Z nožem gremo nekajkrat skozi vse plasti, da se valovito premešajo. Posodo zapremo in jo za najmanj 6 ur postavimo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo s celimi češnjami in mandljevimi piškoti.