
Male češnjeve pite
Komaj čakajo, da jih obložimo z vaniljevo kremo ali smetano in pohrustamo!
Male češnjeve pite
Komaj čakajo, da jih obložimo z vaniljevo kremo ali smetano in pohrustamo!

Sestavine
testo in obloga
- 200 g moke
- 50 g mletih lešnikov
- 140 g kock hladnega masla
- 50 g sladkorja
nadev
- 3 žlice malinovega ali robidovega džema
- 500 g češenj brez koščic
- 50 g grobo nasekljanih lešnikov
- 2 žlici rjavega sladkorja demerara
- moka za delovno površino

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
testo in obloga
- 200 g moke
- 50 g mletih lešnikov
- 140 g kock hladnega masla
- 50 g sladkorja
nadev
- 3 žlice malinovega ali robidovega džema
- 500 g češenj brez koščic
- 50 g grobo nasekljanih lešnikov
- 2 žlici rjavega sladkorja demerara
- moka za delovno površino
Postopek
Pečico segrejemo na 190 ˚C. V posodo kuhinjskega robota damo lešnike, moko in maslo. Strojček vključimo in zmeljemo v najdrobnejše drobtine. Dodamo sladkor in strojček še enkrat vključimo. Tri zvrhane žlice mešanice damo v posebno skledo. V posodo damo 1 do 2 žlici hladne vode in premešamo, da dobimo čvrsto testo. Stresemo ga na rahlo pomokano delovno površino in na kratko pregnetemo. Če je testo mehkejše, ga zavijemo v kuhinjsko folijo in damo za 20 minut v hladilnik.
Testo razvaljamo in z okroglim modelčkom premera 10 do 12 cm izrežemo 12 krogov; verjetno tega ni mogoče narediti v enem koraku, zato moramo izrezano preostalo testo spet pregnesti, razvaljati in spet z modelčki izrezati kroge. S testom obložimo 12 malih modelčkov premera 7 do 8 cm ali pekač za mafine z 12 luknjami.
V kozici segrejemo marmelado, da se malo razpusti, in ji primešamo češnje. Nadev razdelimo po testu. Prihranjeno mešanico testa zmešamo s sesekljanimi lešniki in sladkorjem. Mešanico posujemo po nadevu in vse skupaj v pečici pečemo 25 do 30 minut, da testo in drobtine po vrhu rahlo porjavijo, češnje pa se skuhajo. Ohlajamo 10 minut v modelih, nato pa pite vzamemo iz modelov; pri tem si, če je potrebno, pomagamo z manjšim ostrim nožem, s katerim razrahljamo rob med kolačkom in modelčkom. Postrežemo tople ali hladne.