
Češnje s penasto oblogo
Sočna češnjeva sladica - zraven se prileže pistacijeva smetana
Češnje s penasto oblogo
Sočna češnjeva sladica - zraven se prileže pistacijeva smetana

Sestavine
- 500 g opranih sladkih češenj brez koščic
- 1 žlička limonovega soka
- lupina ¼ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 1 žlica nasekljanih pistacij
- 1 dl crème fraîche ali kisle smetane
- sladkor v prahu za posip
penasta obloga
- 2 veliki jajci
- 3 žlice sladkorja
- ¼ žličke mandljeve ali vaniljeve arome
- 1 žlička vode cvetov pomarančevca
- 0,75 dl sladke smetane
- 3 žlice moke
- ščepec soli

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 500 g opranih sladkih češenj brez koščic
- 1 žlička limonovega soka
- lupina ¼ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 1 žlica nasekljanih pistacij
- 1 dl crème fraîche ali kisle smetane
- sladkor v prahu za posip
penasta obloga
- 2 veliki jajci
- 3 žlice sladkorja
- ¼ žličke mandljeve ali vaniljeve arome
- 1 žlička vode cvetov pomarančevca
- 0,75 dl sladke smetane
- 3 žlice moke
- ščepec soli
Postopek
Segrejemo večjo ponev. Ko je vroča, damo vanjo češnje, limonov sok, lupino pomaranče in sladkor. Pustimo, da se češnje kuhajo in spuščajo sok 4 do 5 minut, dokler se ne zmehčajo, sok pa postane podoben sirupu. Češnje preložimo v keramični model za pito s premerom 20 do 22 cm.
Pečico segrejemo na 180 °C. Oblogo pripravimo tako, da rumenjake ločimo od beljakov in jih damo večjo skledo. Dodamo polovico sladkorja in z električnim mešalnikom stepamo, da zmes postane svetla in penasta. Med stepanjem dodamo aromo in rožno vodo pomaranče.
Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg. V rumenjakovo zmes vtepemo še smetano, nato na zmes presejemo moko in ščepec soli. Z metlico za stepanje ali veliko kovinsko žlico v rumenjakovo zmes previdno vmešamo moko in nato še sneg iz beljakov ter rahlo mešamo, da ni več grudic.
Testo prelijemo po češnjah in ga z žlico enakomerno poravnamo. Pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in je enakomerno rjavo.
Medtem ko se sladica peče, v crème fraîche ali kislo s metano v mešamo nasekljane pistacije in smetano preložimo v postrežno posodo. Ko je testo pečeno, sladico vzamemo iz pečice in pustimo, da se 10 minut ohlaja. Nato jo posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo s pistacijevo smetano.