
Pomladna torta
Čokoladna torta, pri kateri pokažete svojo kreativnost.
Pomladna torta
Čokoladna torta, pri kateri pokažete svojo kreativnost.

Sestavine
biskvitno testo
- 6 jajc
- 190 g kristalnega sladkorja
- 160 g moke
- 30 g kakava
- 30 g razpuščenega masla
- maslo in moka za model
nugatova krema
- 200 g nugata
- 100 g temne čokolade
- 300 g masla
prevleka
- 1 kg bele sladkorne mase (tičino)*
- škrob za valjanje sladkorne mase
cvetlice
- bela sladkorna masa
- rumena jedilna barva
- modelček za izrezovanje marjetic
- penasta podlaga
- orodje za oblikovanje (ali tanka plastična paličica)
- čopič, voda za lepljenje
- zelena žica za ustvarjanje

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
biskvitno testo
- 6 jajc
- 190 g kristalnega sladkorja
- 160 g moke
- 30 g kakava
- 30 g razpuščenega masla
- maslo in moka za model
nugatova krema
- 200 g nugata
- 100 g temne čokolade
- 300 g masla
prevleka
- 1 kg bele sladkorne mase (tičino)*
- škrob za valjanje sladkorne mase
cvetlice
- bela sladkorna masa
- rumena jedilna barva
- modelček za izrezovanje marjetic
- penasta podlaga
- orodje za oblikovanje (ali tanka plastična paličica)
- čopič, voda za lepljenje
- zelena žica za ustvarjanje
Postopek
Jajca močno penasto stepemo s sladkorjem. Vmešamo presejano moko s kakavom in potem še razpuščeno maslo. Testo napolnimo v pomaščen in pomokan model za torto premera 24 cm; površino zgladimo. Biskvit pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 35 minut. Ko se biskvit ohladi, ga prečno dvakrat prerežemo.
Kremo pripravimo tako, da nugat in čokolado razlomimo na koščke ter ju skupaj raztopimo nad paro, nato odstavimo s pare. Maslo narežemo na koščke in ga stepemo. Dodamo raztopljeno zmes nugata in čokolade in stepemo v penasto kremo.
Tortno podlago (spodnji oblat) namažemo s tretjino kreme in pokrijemo z drugim oblatom. Tudi tega namažemo s kremo in pokrijemo s tretjim oblatom. Torto vsenaokrog namažemo s preostalo kremo in čez noč postavimo na hladno. Naslednji dan jo obložimo s sladkorno maso, ki jo, ne preveč na tanko, razvaljamo na škrobu in s pomočjo valjarja položimo na torto.
Cvetlice naredimo tako, da malo sladkorne mase tanko razvaljamo in z modelčkom izrežemo marjetice. Vzamemo še malo mase in jo pobarvamo z rumeno jedilno barvo. Iz nje oblikujemo kroglice, ki jih ploščato pritiskamo na fino cedilo, da dobimo mrežast vzorec. Preostalo maso do nadaljnje uporabe zavijemo v folijo, da se ne izsuši.

Enega za drugim oblikujemo cvetove: zlagamo jih na penasto podlago. Z orodjem za oblikovanje v sredini nekoliko poglobimo tako, da so cvetni listi rahlo upognjeni navzgor.

Vsako vdolbinico premažemo z malo vode in na cvet prilepimo rumeno kroglico. Tako oblikovane cvetove zložimo v prazno škatlo za pralineje, da se malo posušijo.

Zeleno žico razrežemo na približno 50 kosov različnih dolžin (od 5 do 12 cm). Konec vsake cvetne žičke upognemo v majhno zanko (najbolje z majhnimi kleščami). Iz sladkorne mase oblikujemo kroglice in jih namestimo na žično zanko. Premažejo jih z malo vode in nanje položimo cvetove, da se prilepijo na kroglice. Pustimo, da se cvetovi do konca posušijo.

Posušene gotove cvetlice v lepem vrstnem redu eno za drugo previdno natikamo v torto, da naredimo lep spomladanski šopek.