
Losos z limonovo skorjico in šparglji
Lahko kosilo v pol ure
Losos z limonovo skorjico in šparglji
Lahko kosilo v pol ure

Sestavine
- 400 g zelenih špargljev
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 fileji lososa brez kože, vsak pribl. 150 g
- 2 limoni
- 50 g stopljenega masla
- 6 žlic svežih krušnih drobtin
- 1 žlica zdrobljenega popra
- manjši šopek drobnjaka
- sol
- poper
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 400 g zelenih špargljev
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 fileji lososa brez kože, vsak pribl. 150 g
- 2 limoni
- 50 g stopljenega masla
- 6 žlic svežih krušnih drobtin
- 1 žlica zdrobljenega popra
- manjši šopek drobnjaka
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Šparglje očistimo in jim odrežemo morebitne olesenele dele. Kuhamo jih kakšno minuto v zadostni količini vrele slane vode. Nato jih odcedimo in jih nekaj sekund podržimo pod tekočo mrzlo vodo. Odcedimo še enkrat, prelijemo z oljčnim oljem in jih v eni vrsti razporedimo po nepregornem pekaču. Lososovim filejem odstranimo morebitne koščice in jih razporedimo na šparglje.
Pripravimo še limonovo skorjico tako, da limonovo lupino drobno naribamo in jo dodamo maslu, drobtinam in popru. Mešanico posujemo po filejih. Limono narežemo na krhlje. Dve tretjini jih razporedimo okoli ribe, iz preostalih pa na fileje iztisnemo sok.
Pečemo 12 do 15 minut, da je losos pečen; mora biti motne barve, vendar še vedno čvrst. Posujemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo z mladim maslenim krompirjem.