Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Losos s šparglji v srajčki in čemaževa majoneza

Losos s šparglji v srajčki in čemaževa majoneza

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • pribl. 450 g debelih špargljev (oleseneli spodnji del odlomimo)
  • 1 velik lososov file brez kože (pribl. 1 kg)
  • 1 bio limona
  • 50 g masla
  • poper
  • kuhan mlad krompir za prilogo

majoneza

  • sol
  • pribl. 10 listov čemaža (po želji)
  • 3 veliki rumenjaki
  • 2 žlički ostre gorčice
  • 2 dl sončničnega olja
  • 2 dl repičnega olja
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • beli poper po okusu

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • pribl. 450 g debelih špargljev (oleseneli spodnji del odlomimo)
  • 1 velik lososov file brez kože (pribl. 1 kg)
  • 1 bio limona
  • 50 g masla
  • poper
  • kuhan mlad krompir za prilogo

majoneza

  • sol
  • pribl. 10 listov čemaža (po želji)
  • 3 veliki rumenjaki
  • 2 žlički ostre gorčice
  • 2 dl sončničnega olja
  • 2 dl repičnega olja
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • beli poper po okusu

Postopek

1

Najprej naredimo majonezo. V kozici zavremo vodo in si pripravimo skledo z mrzlo vodo ter ledenimi kockami. V vrelo vodo spustimo čemaževe liste, počakamo 30 sekund, jih s penovko poberemo ven in jih spustimo v ledeno vodo – tako bodo ohranili lepo zeleno barvo. Pustimo jih nekaj minut, nato jih s krpo popivnamo do suhega in damo v majhen multipraktik skupaj z rumenjaki in gorčico. Vklopimo mešalnik in ga pustimo teči, dokler čemaža ne seseklja čisto na drobno. Mešanico postrgamo v veliko mešalno skledo. Obe olji vlijemo v vrček.

2

Z električnim mešalnikom začnemo stepati rumenjakovo mešanico. Postopoma prilivamo olje, najprej po kapljicah, nato v tankem, enakomernem curku – mešanica se bo začela gostiti in postajati podobna majonezi. Če dobi oljnat videz, dodamo žlico mrzle vode in stepamo naprej, dokler ne porabimo vsega olja in nastane gosta majoneza. Vmešamo kis, sol in beli poper. Na površino majoneze položimo prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica, in postavimo v hladilnik, kjer jo lahko hranimo tri dni.

3

Pečico segrejemo na 180 °C. V velik pekač položimo velik list papirja za peko in nanj razporedimo šparglje v dovolj dolgi vrsti, da bo losos ležal na njih. Šparglje solimo in nanje položimo lososa. Srednji del limone narežemo na tanke kolobarje, preostanek pa olupimo in lupino narežemo na trakove. Kolobarje skupaj z maslom položimo na ribo, čez posujemo limonovo lupino in pokapljamo z nekaj kapljicami limonovega soka. Stranice papirja za peko dvignemo in na vrhu zapognemo skupaj, da ostane losos v nekakšnem šotoru. V pečici pečemo 30 minut.

4

Pekač prinesemo na mizo in razpremo zavitek. Zraven postrežemo skledico čemaževe majoneze in mlad krompir.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.