Kaj boste skuhali danes?
Losos s šparglji v srajčki in čemaževa majoneza
Losos s šparglji v srajčki in čemaževa majoneza
Sestavine
- pribl. 450 g debelih špargljev (oleseneli spodnji del odlomimo)
- 1 velik lososov file brez kože (pribl. 1 kg)
- 1 bio limona
- 50 g masla
- poper
- kuhan mlad krompir za prilogo
majoneza
- sol
- pribl. 10 listov čemaža (po želji)
- 3 veliki rumenjaki
- 2 žlički ostre gorčice
- 2 dl sončničnega olja
- 2 dl repičnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- beli poper po okusu
Sočni čokoladni kolački z mandarino
Ti praznični kolački so posebni zaradi izjemno sočnega čokoladnega biskvita, ki prepriča tudi najzahtevnejše brbončice in hitro postane najljubša osnova za pripravo najrazličnejših kolačkov.
Wellington ni samo pljučna: preizkusite še te sočne različice
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Božanska sladica iz ostankov panetona
Paneton redko pojemo do zadnje rezine. Ko se nekoliko osuši, sicer izgubi mehkobo, a pridobi novo vrednost - postane odlična osnova za sladice!
Sestavine
- pribl. 450 g debelih špargljev (oleseneli spodnji del odlomimo)
- 1 velik lososov file brez kože (pribl. 1 kg)
- 1 bio limona
- 50 g masla
- poper
- kuhan mlad krompir za prilogo
majoneza
- sol
- pribl. 10 listov čemaža (po želji)
- 3 veliki rumenjaki
- 2 žlički ostre gorčice
- 2 dl sončničnega olja
- 2 dl repičnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- beli poper po okusu
Postopek
Najprej naredimo majonezo. V kozici zavremo vodo in si pripravimo skledo z mrzlo vodo ter ledenimi kockami. V vrelo vodo spustimo čemaževe liste, počakamo 30 sekund, jih s penovko poberemo ven in jih spustimo v ledeno vodo – tako bodo ohranili lepo zeleno barvo. Pustimo jih nekaj minut, nato jih s krpo popivnamo do suhega in damo v majhen multipraktik skupaj z rumenjaki in gorčico. Vklopimo mešalnik in ga pustimo teči, dokler čemaža ne seseklja čisto na drobno. Mešanico postrgamo v veliko mešalno skledo. Obe olji vlijemo v vrček.
Z električnim mešalnikom začnemo stepati rumenjakovo mešanico. Postopoma prilivamo olje, najprej po kapljicah, nato v tankem, enakomernem curku – mešanica se bo začela gostiti in postajati podobna majonezi. Če dobi oljnat videz, dodamo žlico mrzle vode in stepamo naprej, dokler ne porabimo vsega olja in nastane gosta majoneza. Vmešamo kis, sol in beli poper. Na površino majoneze položimo prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica, in postavimo v hladilnik, kjer jo lahko hranimo tri dni.
Pečico segrejemo na 180 °C. V velik pekač položimo velik list papirja za peko in nanj razporedimo šparglje v dovolj dolgi vrsti, da bo losos ležal na njih. Šparglje solimo in nanje položimo lososa. Srednji del limone narežemo na tanke kolobarje, preostanek pa olupimo in lupino narežemo na trakove. Kolobarje skupaj z maslom položimo na ribo, čez posujemo limonovo lupino in pokapljamo z nekaj kapljicami limonovega soka. Stranice papirja za peko dvignemo in na vrhu zapognemo skupaj, da ostane losos v nekakšnem šotoru. V pečici pečemo 30 minut.
Pekač prinesemo na mizo in razpremo zavitek. Zraven postrežemo skledico čemaževe majoneze in mlad krompir.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Postrvi z regratom in pretisnjenim krompirjem
Topla ješprenjčkova solata s pečenim korenjem in koprovim prelivom
Pekovski krompir s slanino
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica