
Pomarančna torta z belo čokolado
Kombinacija bele čokolada in pomaranče, 'kaj češ lepš'ga?'
Pomarančna torta z belo čokolado
Kombinacija bele čokolada in pomaranče, 'kaj češ lepš'ga?'

Sestavine
- 4 jajca
- 175 g zmehčanega masla in še malo za model
- 175 g rjavega sladkorja
- drobno naribana lupinica 4 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g mletih mandljev
krema
- 200 g bele čokolade
- 2 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 100 g bele čokolade za okras

Okusi narave, ujeti v požirku: osvežilni zeliščni koktajli
Zeliščni koktajli so prava poslastica za vse čute – očarajo z bogatimi okusi, omamnimi vonji in estetskim videzom. Poleg tega lahko skrbno izbrana zelišča na pivca učinkujejo blagodejno. Farmacevt Samo Kreft in vodja delavnic zeliščnih koktajlov Nataša Sivec sta nam dala nekaj odličnih receptov.

Bezgove jagode – letos jih bomo pričakali pripravljeni
Bezgove jagode imajo s poletjem skupnega več kot le čas zorjenja. Le enkrat pomežikneš, pa je oboje mimo.

Poletna romanca: stročji fižol
Stročji fižol je kot poletna romanca. Pojavi se iznenada, nam ne pusti misliti na nič drugega, pa čez noč izgine. No, k sreči lahko stročji fižol shranimo.
Sestavine
- 4 jajca
- 175 g zmehčanega masla in še malo za model
- 175 g rjavega sladkorja
- drobno naribana lupinica 4 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g mletih mandljev
krema
- 200 g bele čokolade
- 2 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 100 g bele čokolade za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva okrogla modla premera 20 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Sladkor vsujemo v skledo ter dodamo zmehčano maslo in pomarančno lupinico. Stepamo približno 1 minuto, da nastane svetla in penasta masa, nato vtepemo rumenjake. Na maso presejemo moko s pecilnim praškom in jo narahlo vmešamo. Nazadnje narahlo vmešamo mlete mandlje in pomarančni sok. Beljake stepemo v sneg. Eno tretjino snega z metlico nežno vmešamo v testo. Ponovimo z drugo in nato še s tretjo tretjino. Pazimo, da ne mešamo preveč, sicer bo sneg izgubil rahlost.
Testo razdelimo v pripravljena modela in pečemo 30 do 35 minut. Pustimo, da se biskvita 5 minut ohlajata v modelih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se ohladita.
Za kremo čokolado stopimo v vodni kopeli – v skledici nad komaj vrelo vodo – ali v mikrovalovni pečici pri visoki jakosti 1 ½ minute, pri čemer vsakih 30 sekund pomešamo. Pustimo, da se ohladi. Crème fraîche stepemo, da se zgosti, nato jo narahlo vmešamo v belo čokolado.
En biskvit položimo na servirni k rožnik ali stojalo za torte. Premažemo ga s polovico kreme in nanj položimo drugi biskvit, ki ga po vrhu premažemo s preostalo kremo, nato postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, da se učvrsti.
Belo čokolado za okras stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici in jo v tanki plasti namažemo na velik plitev pekač. Postavimo v hladilnik, da se čokolada malo strdi, nato jo z ukrivljenim nožem postrgamo v svitke. Naložimo jih na sredino torte, nato pa torto narežemo na kose in postrežemo.