
Losos s klementinami, vodko in medom
Losos s klementinami, vodko in medom

Sestavine
- lupina in sok 4 klementin ali 2 pomaranč (pribl. 1,75 dl)
- 2 klementini
- 1 dl vodke
- 5 žlic bistrega medu
- 1 kg lososovega fileja brez kosti
- sol
- poper
omaka iz rdeče pese in kisle smetane
- 250 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
- 200 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici smetanovega hrena
- šopek drobnjaka
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- lupina in sok 4 klementin ali 2 pomaranč (pribl. 1,75 dl)
- 2 klementini
- 1 dl vodke
- 5 žlic bistrega medu
- 1 kg lososovega fileja brez kosti
- sol
- poper
omaka iz rdeče pese in kisle smetane
- 250 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
- 200 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici smetanovega hrena
- šopek drobnjaka
Postopek
Sok in lupino klementin, vodko in med damo v kozico, začinimo in zavremo. Kuhamo 10 minut, da tekočina povre za polovico. Dodamo dve na rezine narezani neolupljeni klementini in kuhamo še 5 minut, da se rezine zmehčajo in so malce lepljive. Klementine vzamemo iz tekočine in jih položimo na krožnik. Tekočino v kozici zavremo in kuhamo, da se zgosti v svetlečo glazuro.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo z aluminijasto folijo ali papirjem za peko in na sredino položimo lososov file. Z ostrim nožem lososov file razdelimo na 8 delov, tako da zarežemo skozi meso, vendar ne prerežemo kože, saj bo koža vse držala skupaj. Ožji del razrežemo na nekoliko večje dele, širšega pa na malo manjše, da bo vsak dobil približno enak del ribe. Lososa premažemo z glazuro, pri tem smo pozorni, da premažemo tudi zarezane dele, in malo glazure prihranimo za pozneje. Kandirane rezine klementin razporedimo po sredini ribe, postavimo v pečico in pečemo 20 minut.
Medtem ko se losos peče, pripravimo omako. Rdečo peso odcedimo in naribamo, drobnjak pa drobno narežemo (malo drobnjaka prihranimo za posip). Nato ju skupaj s preostalimi sestavinami za omako zmešamo v skledi, malce solimo in obilno popramo ter posujemo s prihranjenim drobnjakom. Ko je losos pečen, prihranjeno glazuro ponovno segrejemo. Če je pregosta, jo razredčimo s kančkom vode, nato pa z njo po vrhu premažemo lososa (čopič najprej operemo, saj smo prej z njim mazali surovo ribo). Lososa ponudimo skupaj z omako, tako da si vsak lahko postreže sam.