
Sestavine
- 500 g polbele moke tip 850
- 1,5 dl vrele vode
- 40 g masti (ali 0,3 dl olja)
- 20 g kvasa
- ½ žličke sladkorja
- ½ žličke soli
- pribl. 1 dl vode

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 500 g polbele moke tip 850
- 1,5 dl vrele vode
- 40 g masti (ali 0,3 dl olja)
- 20 g kvasa
- ½ žličke sladkorja
- ½ žličke soli
- pribl. 1 dl vode
Postopek
Polbelo moko poparimo z 1,5 dl vrele vode, jo premešamo, dodamo svinjsko mast ali olje ter počasi ohlajamo. Kvas in sladkor raztopimo v malo vode. Ohlajeni moki primešamo raztopljen kvas in preostalo tekočino, solimo in zamesimo nekoliko redkejše testo. Gnetemo ga toliko časa, da se ne prijema več posode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati.
Vzhajano testo pregnetemo in oblikujemo hlebčke (težke od 8 do 10 dag), ki jih v dovolj velikem razmiku znova vzhajamo na pomaščenem pekaču. Vzhajane hlebčke sploščimo z dlanjo, da postanejo za prst debele okrogle plahte testa. Po želji s topim delom noža po vrhu vtisnemo vzorec mreže. Pečemo jih približno 10 minut v pečici, segreti na 220 °C. Lepinje se lepše spečejo, če jih pečemo v parni pečici ali če na začetku peke z razpršilko večkrat poškropimo vročo pečico.