
Ledena sirčkova torta s kremnim likerjem
Ledena sirčkova torta s kremnim likerjem

Sestavine
podlaga
- 250 g masla
- 500 g graham piškotov
nadev
- 500 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 500 g vaniljevega sladoleda (zmehčanega)
- 2 dl kremnega likerja (npr. baileys)
- 0,5 dl ohlajenega espressa oz. močne kave
- naribana temna ali mlečna čokolada za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
podlaga
- 250 g masla
- 500 g graham piškotov
nadev
- 500 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 500 g vaniljevega sladoleda (zmehčanega)
- 2 dl kremnega likerja (npr. baileys)
- 0,5 dl ohlajenega espressa oz. močne kave
- naribana temna ali mlečna čokolada za posip
Postopek
Maslo nežno stopimo v kozici ali mikrovalovni pečici. Piškote v multipraktiku zmeljemo v drobtine, ki naj ne bodo prefine. Zmešamo jih z maslom.
Modlu za torte premera 26 cm snamemo dno. Obod modla postavimo na delovni površino in nanj križno poveznemo dva velika kosa prozorne kuhinjske folije ter ju pritisnemo ob dno in obod, tako da je ves obod obložen in sega folija malo čez rob. Dno vpnemo v obod nad folijo, tako da jo ob straneh priščipnemo. Iz papirja za peko izrežemo krog premera 26 cm in z njim obložimo dno modla. V model stresemo piškotno mešanico in jo enakomerno pritisnemo ob dno in obod. Postavimo v zamrzovalnik, da se strdi, medtem pa pripravimo nadev.
Kremni sir v veliki skledi stepemo z električnim mešalnikom, da je lepo mehak, nato dodamo smetano in sladkor ter stepamo, da je mešanica gladka in kremasta. Vmešamo liker in kavo, nato pa v skledo malo po malo vmešamo še sladoled. Premešamo, da dobimo gladko maso. Nadev naložimo v pripravljen model s piškotno podlago, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur. (Torta lahko ostane v zamrzovalniku do en mesec.)
Torto vzamemo iz zamrzovalnika 30 minut prej, preden jo postrežemo. Obod snamemo in odstranimo folijo. Če želimo, lahko z ostrim nožem ali kuhinjskimi škarjami obrežemo piškotni obod, da bo enakomerno raven. Torto posujemo z naribano čokolado in razrežemo z nožem, ki ga segrejemo pod vročo vodo.
Nasvet
Torta je precej velika, in če ne boste pojedli vse naenkrat, jo lahko razrežete in v zamrzovalniku shranite v kosih – tako boste lahko sproti odmrznili toliko kosov, kolikor jih boste potrebovali.