Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čokoladna torta s sladoledom in lešniki

Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade

Čokoladna torta s sladoledom in lešniki

Neustavljivo privlačna kombinacija sladoleda, oreškov in čokolade

Čas priprave 45 min + hlajenje in zamrzovanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

biskvit

  • 85 g masla
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 5 jajc
  • 170 g rjavega sladkorja
  • 100 g moke

temna čokoladna omaka

  • 100 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 50 g masla
  • 1 žlica javorovega sirupa ali medu
  • 1 žlica instantne kave
  • 3 žlice vrele vode

sladoled in okras

  • 1 l vaniljevega sladoleda
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g praženih lešnikov
  • maslo za premaz modla
  • 1 žlička kakava v prahu za posip pekača

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

biskvit

  • 85 g masla
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 5 jajc
  • 170 g rjavega sladkorja
  • 100 g moke

temna čokoladna omaka

  • 100 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 50 g masla
  • 1 žlica javorovega sirupa ali medu
  • 1 žlica instantne kave
  • 3 žlice vrele vode

sladoled in okras

  • 1 l vaniljevega sladoleda
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g praženih lešnikov
  • maslo za premaz modla
  • 1 žlička kakava v prahu za posip pekača

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Dno in obod modla za torte premera 23 cm namastimo z maslom in dno obložimo še s papirjem za peko, ga dodatno namastimo in posujemo z žličko kakava v prahu. Kakav, ki se ni prijel na model, odstranimo.

2

V skledo damo jajca in sladkor in ju z električnim mešalnikom stepamo 5 minut, da dobimo svetlo penasto maso. Maslo raztopimo in ga ohladimo. Vlijemo ga ob robu sklede, nato pa vanjo presejemo še moko in kakav v prahu. Vse skupaj previdno zmešamo z veliko žlico tako, da v testu ohranimo čim več zraka. Testo vlijemo v model in pečemo 20 minut. V modlu ga ohlajamo 5 minut, nato ga zvrnemo na rešeto in popolnoma ohladimo.

3

Pripravimo čokoladno omako. Vse sestavine damo v kozico in med mešanjem nad soparo raztopimo.

4

Ko je biskvit ohlajen, ga prečno prerežemo na 2 plasti. Iz zamrzovalnika vzamemo sladoled in počakamo, da se nekoliko zmehča. Spodnjo plast položimo na postrežni pladenj ali krožnik in ga obložimo s kepicami sladoleda. Po sladoledu posujemo polovico sesekljane ali poljubno narezane čokolade in grobo nasekljanih lešnikov. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in tudi tega obložimo s sladoledom ter posujemo s preostalimi ostružki in lešniki. Torto prelijemo z malo omake, ki jo po potrebi še malo segrejemo, in postrežemo. Preostalo omako ponudimo v omačnici.

Nasvet

Omako lahko pripravimo tudi vnaprej, v hladilniku jo lahko hranimo najdlje tri dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Nekaj ur pred uporabo jo vzamemo iz zamrzovalnika.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.