
Španska ribja enolončnica
S krompirjem, paradižnikom in čičerko
Španska ribja enolončnica
S krompirjem, paradižnikom in čičerko

Sestavine
- pest sesekljanega peteršilja
- 2 sesekljana stroka česna
- lupina in sok 1 limone
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 500 g mokastega krompirja
- 1 žlička mlete paprike
- ščepec kajenskega popra
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 1 kocka ribje ali zelenjavne osnove
- 200 g surovih olupljenih kraljevih kozic
- 180 g kuhane čičerike
- 500 g fileja bele ribe brez kože in kosti
- sol
- poper
- oljčno olje in kruh, ko postrežemo

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- pest sesekljanega peteršilja
- 2 sesekljana stroka česna
- lupina in sok 1 limone
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 500 g mokastega krompirja
- 1 žlička mlete paprike
- ščepec kajenskega popra
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 1 kocka ribje ali zelenjavne osnove
- 200 g surovih olupljenih kraljevih kozic
- 180 g kuhane čičerike
- 500 g fileja bele ribe brez kože in kosti
- sol
- poper
- oljčno olje in kruh, ko postrežemo
Postopek
V majhni skledici zmešamo peteršilj s polovico česna in limonovo lupino. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine, krompir olupimo in narežemo na majhne kocke, ne večje kot 2 cm. V večji kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in krompir, kozico pokrijemo in 5 minut nežno pražimo, da se čebula zmehča. Dodamo preostalo olje, česen in začimbe ter pražimo še 2 minuti.
Vlijemo limonov sok in počakamo, da zacvrči, nato dodamo paradižnik, pol pločevinke vode in zdrobljeno kocko jušne osnove. Malo solimo, pokrijemo in kuhamo 15 do 20 minut, da se krompir skuha. Medtem file bele ribe narežemo na precej velike kose.
V enolončnico dodamo rake in čičeriko, na vrh pa razporedimo kose ribe. Posodo pokrijemo, temperaturo zmanjšamo in enolončnico kuhljamo še približno 8 minut, medtem jo enkrat ali dvakrat nežno pretresemo. Ko je riba kuhana, kozico odstavimo z ognja, jed posujemo s peteršiljevo mešanico in postavimo na mizo. Zraven ponudimo steklenico dobrega oljčnega olja za pokapanje po želji in hrustljav kruh za prilogo.