
Kolački z robidnicami
Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.
Kolački z robidnicami
Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.

Sestavine
- 370 g krhkega testa (glej nasvet)
- moka za delovno površino
- stepena smetana ali maskarpone, ko postrežemo
nadev
- 100 g masla na sobni temperaturi
- 100 g sladkorja
- 1 veliko jajce
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlica moke
- 150 g robidnic
- 25 g rahlo prepraženih mandljevih lističev

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 370 g krhkega testa (glej nasvet)
- moka za delovno površino
- stepena smetana ali maskarpone, ko postrežemo
nadev
- 100 g masla na sobni temperaturi
- 100 g sladkorja
- 1 veliko jajce
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlica moke
- 150 g robidnic
- 25 g rahlo prepraženih mandljevih lističev
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo in izrežemo 12 krogov z obodcem, velikim 8 do 9 cm. Z njimi obložimo 12 vdolbin v pekaču za mafine in ga postavimo na hladno, medtem ko pripravljamo nadev.
V skledi skupaj stepemo maslo, sladkor, jajce, mlete mandlje in moko. Maso razdelimo na pripravljene testene podlage, v maso pa potisnemo nekaj robidnic. Posujemo jih z mandljevimi lističi in pečemo 15 do 20 minut, da je testo svetlo rjavo.
Kolačke poberemo iz pekača in postrežemo tople ali hladne, zraven pa po želji dodamo žlico stepene smetane ali maskarponeja.
Nasvet
Krhko testo lahko kupimo pripravljeno ali ga naredimo tako, da v kuhinjskem strojčku zmešamo 220 g moke z 100 g masla, narezanega na koščke, dodamo žlico sladkorja, stepeno jajce in le toliko vode (približno 2 žlici), da se sestavine povežejo v testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo na hladno, kjer naj počiva 30 minut.