
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 veliki rahlo razžvrkljani jajci
- sok in lupina 1 limone
- 140 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 50 g borovnic
- maslo za pekač za mafine
obloga
- 2,5 dl kisle smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 1 veliko jajce
- 1 žlička vaniljeve arome

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 veliki rahlo razžvrkljani jajci
- sok in lupina 1 limone
- 140 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 50 g borovnic
- maslo za pekač za mafine
obloga
- 2,5 dl kisle smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 1 veliko jajce
- 1 žlička vaniljeve arome
Postopek
Pekač za mafine z 12 vdolbinami namažemo z maslom. Iz papirja za peko izrežemo 12 trakov, širokih 1,5 cm. Vsakega prerežemo na pol in polovici položimo v odprtine pekača v obliki križa. Trakove bomo uporabili za dvigovanje pečenih kolačkov iz odprtin.
Pečico segrejemo na 180 °C. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo kremasto in svetlo zmes. Postopoma dodajamo jajca in vsako dobro stepemo v mešanico. Dodamo lupino cele in sok polovice limone. Dobro premešamo in dodamo polovico moke. Na koncu vmešamo še preostali sok in preostalo moko.
Testo z žlico napolnimo v vdolbine pekača; v vsako vdolbino damo po eno zvrhano žlico testa. Vrh testa poravnamo in testo v vsaki vdolbini posujemo z nekaj borovnicami. Pečemo 10 minut.
Pripravimo še oblogo. Skupaj stepemo kislo smetano, sladkor, jajce in aromo. Ko se kolački pečejo 10 minut, jih vzamemo iz pečice; na otip bi morali biti že čvrsti, vendar še vedno svetle barve. Po vrhu jih nežno pritisnemo, da jih zravnamo, nato pa na vsak kolaček nadevamo malo smetanove mešanice; vdolbine pekača bi morale biti napolnjene skoraj do vrha. Po smetani posujemo še malo borovnic in pečemo še 5 do 7 minut, da se obloga zapeče, vendar je še vedno malo majava.
Kolačke ohladimo v pekaču, nato jih s trakovi iz papirja za peko dvignemo iz vdolbin, trakove odstranimo in postrežemo.