
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 veliki rahlo razžvrkljani jajci
- sok in lupina 1 limone
- 140 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 50 g borovnic
- maslo za pekač za mafine
obloga
- 2,5 dl kisle smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 1 veliko jajce
- 1 žlička vaniljeve arome
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 veliki rahlo razžvrkljani jajci
- sok in lupina 1 limone
- 140 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 50 g borovnic
- maslo za pekač za mafine
obloga
- 2,5 dl kisle smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 1 veliko jajce
- 1 žlička vaniljeve arome
Postopek
Pekač za mafine z 12 vdolbinami namažemo z maslom. Iz papirja za peko izrežemo 12 trakov, širokih 1,5 cm. Vsakega prerežemo na pol in polovici položimo v odprtine pekača v obliki križa. Trakove bomo uporabili za dvigovanje pečenih kolačkov iz odprtin.
Pečico segrejemo na 180 °C. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo kremasto in svetlo zmes. Postopoma dodajamo jajca in vsako dobro stepemo v mešanico. Dodamo lupino cele in sok polovice limone. Dobro premešamo in dodamo polovico moke. Na koncu vmešamo še preostali sok in preostalo moko.
Testo z žlico napolnimo v vdolbine pekača; v vsako vdolbino damo po eno zvrhano žlico testa. Vrh testa poravnamo in testo v vsaki vdolbini posujemo z nekaj borovnicami. Pečemo 10 minut.
Pripravimo še oblogo. Skupaj stepemo kislo smetano, sladkor, jajce in aromo. Ko se kolački pečejo 10 minut, jih vzamemo iz pečice; na otip bi morali biti že čvrsti, vendar še vedno svetle barve. Po vrhu jih nežno pritisnemo, da jih zravnamo, nato pa na vsak kolaček nadevamo malo smetanove mešanice; vdolbine pekača bi morale biti napolnjene skoraj do vrha. Po smetani posujemo še malo borovnic in pečemo še 5 do 7 minut, da se obloga zapeče, vendar je še vedno malo majava.
Kolačke ohladimo v pekaču, nato jih s trakovi iz papirja za peko dvignemo iz vdolbin, trakove odstranimo in postrežemo.