
Robidov kolač z jabolki
Sočen sadni kolač s pridihom mandljev in cimeta
Robidov kolač z jabolki
Sočen sadni kolač s pridihom mandljev in cimeta

Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja
- 3 večja razžvrkljana jajca
- 50 g mletih mandljev
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 večji kisli jabolki
- 100 g robidnic
- ščep cimeta
- 2 žlici sladkorja demerara
- 25 g masla
- 25 g olupljenih praženih lešnikov
- sladkor v prahu za posip

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja
- 3 večja razžvrkljana jajca
- 50 g mletih mandljev
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 večji kisli jabolki
- 100 g robidnic
- ščep cimeta
- 2 žlici sladkorja demerara
- 25 g masla
- 25 g olupljenih praženih lešnikov
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Z maslom premažemo okrogel model premera 22 cm in njegove stranice ter dno obložimo s papirjem za peko. Moko presejemo s pecilnim praškom. V veliki skledi stepemo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Postopoma vmešamo dve tretjini jajc; če se zdi, da se bo masa sesirila, dodamo malo moke, nato pa dodamo še preostala jajca. Vmešamo še mandlje in preostalo moko. Vse skupaj nežno premešamo.
Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in vsako narežemo na 12 rezin. Dve tretjini jih dodamo mešanici za biskvit skupaj z opranimi robidami. Vse skupaj vlijemo v pripravljen model in s hrbtno stranjo žlice poravnamo. Po vrhu razporedimo preostale jabolčne rezine in jih posujemo s cimetom, sladkorjem in maslenimi kosmiči.
Pečemo 50 do 55 minut, da lesena palčka, ki jo zapičimo v pečen kolač in nato izvlečemo, ostane čista. Kolač vzamemo iz pečice in ga posujemo z grobo nasekljanimi lešniki. Ohlajenega posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine in postrežemo.