
Kalifornijski burger z avokadovo majonezo
Burger s šparglji - zakaj pa ne!
Kalifornijski burger z avokadovo majonezo
Burger s šparglji - zakaj pa ne!

Sestavine
kruhki
- 350 g moke
- 10 g svežega kvasa
- 1–2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 1,5 dl mlačne vode
- 2 žlici drobno sesekljanih suhih paradižnikov
- 1 žlica provansalske mešanice začimb
- 700 g mlete govedine (20 % maščobe)
- 2 drobno sesekljana čilija
- 16 špargljev
- 2 rdeči čebuli, narezani na kolobarje
avokadova majoneza
- sol in poper
- 1 avokado (najbolje sorte hass), olupljen in izkoščičen
- 2 žlici majoneze
- 2 žlici drobno sesekljane čebule
- 2 paradižnika, olupljena, razsemenjena in narezana na kocke
- 1 žlica drobno sesekljanega koriandra
- sok in naribana lupinica 1 limete
- 1 drobno sesekljan strok česna
radič
- 4 glavice rdečega radiča
- 1 žlica belega balzamičnega kisa
- 2 žlički medu
- 2 žlici oljčnega olja

7 preprostih receptov za grške jedi, ki vedno navdušijo
Grška kuhinja si značilnosti deli z italijansko, balkansko in turško kulinariko. Je preprosta, a izjemno bogata in okusna.

Če ste naveličani jajc, odkrijte te poletne zajtrke
Poleti si želimo lahkotnejši uvod v nov dan. Izbrali smo recepte za super poletne zajtrke - od čija pudingov in zdravih skled do pečenih kosmičev, mafinov in sendvičev.

Juha, ki je popolna za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.
Sestavine
kruhki
- 350 g moke
- 10 g svežega kvasa
- 1–2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 1,5 dl mlačne vode
- 2 žlici drobno sesekljanih suhih paradižnikov
- 1 žlica provansalske mešanice začimb
- 700 g mlete govedine (20 % maščobe)
- 2 drobno sesekljana čilija
- 16 špargljev
- 2 rdeči čebuli, narezani na kolobarje
avokadova majoneza
- sol in poper
- 1 avokado (najbolje sorte hass), olupljen in izkoščičen
- 2 žlici majoneze
- 2 žlici drobno sesekljane čebule
- 2 paradižnika, olupljena, razsemenjena in narezana na kocke
- 1 žlica drobno sesekljanega koriandra
- sok in naribana lupinica 1 limete
- 1 drobno sesekljan strok česna
radič
- 4 glavice rdečega radiča
- 1 žlica belega balzamičnega kisa
- 2 žlički medu
- 2 žlici oljčnega olja
Postopek
Za kruhke kvas stopimo v mlačni vodi in pustimo vzhajati 10 minut, nato ga v kuhinjskem strojčku dobro zmešamo z moko, soljo in oljčnim oljem. Nazadnje vmesimo suh paradižnik in provansalska zelišča. Iz testa oblikujemo 4 enako velike kruhke, jih pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro, da narastejo na dvojno prostornino.
Medtem mleto govedino zmešamo s sesekljanim čilijem ter začinimo s soljo in poprom. Oblikujemo 4 burgerje in pokrite pustimo vsaj 1 uro na hladnem.
Za avokadovo majonezo avokado pretlačimo z majonezo, zmešamo s preostalimi sestavinami, solimo in popramo. Na omako položimo avokadovo koščico, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno.
Za radič zmešamo balzamični kis, med in olje. Radič prepolovimo in pokapamo s prelivom.
Na žar postavimo kamen za peko pice in žar segrejemo za direktno in indirektno peko (180 °C). Na vročem kamnu pečemo kruhke 20 do 25 minut, nato kamen odstranimo in na žaru pečemo burgerje 3 minute na vsaki strani na direktni vročini, nato jih prestavimo na indirektno. Zdaj na direktno vročino položimo radič s prerezano stranjo navzdol in šparglje; ko radič obrnemo, ga prestavimo na indirektno vročino, solimo in popramo.
Pečene kruhke prerežemo, spodnje polovice obložimo z avokadovo majonezo, nanjo položimo burgerje in zelenjavo ter pokrijemo z zgornjo polovico kruhkov.