© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pirin šarkelj

Pirin šarkelj

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 - 10 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 220 g pirine moke
  • 120 g gladke pšenične moke
  • 1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 5 jajc
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1,25 dl olja
  • 1,25 dl vode
  • 2 žlici ruma
  • 50 g rozin
  • 4 žlice nasekljanih lešnikovih jedrc
  • limona
  • olje in moka za model
  • sladkor v prahu za posip

Sestavine

  • 220 g pirine moke
  • 120 g gladke pšenične moke
  • 1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 5 jajc
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1,25 dl olja
  • 1,25 dl vode
  • 2 žlici ruma
  • 50 g rozin
  • 4 žlice nasekljanih lešnikovih jedrc
  • limona
  • olje in moka za model
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Model za šarkelj premažemo z oljem in pomokamo. Rozine pomešamo z rumom. Limonovo lupino nastrgamo, sok pa iztisnemo. Moko zmešamo z vinskim kamnom in presejemo. Lešnike grobo nasekljamo.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake penasto stepemo z 200 g sladkorja v prahu. Postopoma dodajamo olje in po žlicah tudi vodo. Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v prahu v trd sneg. V oljno rumenjakovo maso vmešamo najprej lešnike, rumove rozine, limonov sok in nastrga- no limonovo lupino, nato pa previdno še sneg in moko. Maso napolnimo v model in pečemo v pečici približno 1 uro. Pečen šarkelj pustimo za kratek čas v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se ohladi. Preden šarkelj ponudimo, ga posipamo s sladkorjem v prahu.

Priljubljeni recepti

Potrebušina v viskiju

3 h 45 min
Enostavno

Veganska rožičeva potica s suhimi figami

Potica s katero boste presegli svoje babice

1 h 50 min
Srednje zahtevno

Mini peresniki s korenčkovo omako

Iz rubrike Otroci kuhamo

Enostavno

Sardele s koromačevo solato po sicilijansko

Sardele, ki so odlične pečene na žaru, v vsak obrok vnesejo okus po poletju in se krasno podajo k hrustljavi solati.

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.