Kaj boste skuhali danes?
Začinjene cheesecake rezine z javorovim sirupom in orehi pekani
Začinjene cheesecake rezine z javorovim sirupom in orehi pekani
Sestavine
- 250 g ingverjevih piškotov
- 150 g masla
- ščep soli
- 200 g ameriških orehov pekanov
- 750 g kremnega sira
- 3 dl kisle smetane
- 1,5 dl javorovega sirupa
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 srednje velika jajca
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 žlice moke
- 2 žlički mletega cimeta
- 1⁄2 celega muškatnega oreška
preliv iz javorovega sirupa in orehov
- 1,75 dl javorovega sirupa
- 100 g masla
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 100 g ameriških orehov pekanov
- ščep soli
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 250 g ingverjevih piškotov
- 150 g masla
- ščep soli
- 200 g ameriških orehov pekanov
- 750 g kremnega sira
- 3 dl kisle smetane
- 1,5 dl javorovega sirupa
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 srednje velika jajca
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 žlice moke
- 2 žlički mletega cimeta
- 1⁄2 celega muškatnega oreška
preliv iz javorovega sirupa in orehov
- 1,75 dl javorovega sirupa
- 100 g masla
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 100 g ameriških orehov pekanov
- ščep soli
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Globlji pekač, velik 20 x 30 cm, obložimo s papirjem za peko - če uporabljamo pekač z ločljivim robom, ga še posebej temeljito obložimo, ker je sirova krema zelo tekoča (lahko uporabimo tudi globlji model za torto s premerom 23 cm). Maslo stopimo. V multipraktiku zmeljemo piškote v fine drobtine, dodamo maslo in pekane in spet zmeljemo, da se sestavine dobro premešajo in so pekani drobno sesekljani, a ohranijo nekaj teksture. Mešanico postrgamo v model in ga potlačimo s hrbtno stranjo žlice, da dobimo enakomerno, zbito plast. Pečemo jo 10 minut, nato vzamemo iz pečice in postavimo na stran, da se ohladi.
Muškatni orešek nastrgamo. V veliki skledi stepemo kremni sir in kislo smetano, dokler zmes ne postane gladka in homogena. Dodamo javorov sirup, sladkor, jajca, vaniljo, moko, cimet in muškatni orešek ter spet zmešamo do gladkega. Kremo zlijemo na piškotno podlago, model postavimo v srednji del pečice in pečemo 15 minut.
Temperaturo pečice znižamo na 110 °C in pečemo še 30 minut. Potem pečico ugasnemo in pustimo sladico v njej še eno uro, nato pa pripremo vrata pečice in pustimo sladico notri še eno uro. Nazadnje jo postavimo na sobno temperaturo, da se popolnoma ohladi, in jo damo v hladilnik za vsaj 3 ure ali še bolje čez noč.
Pripravimo preliv. Pekane grobo narežemo. Preostali javorov sirup stopimo skupaj z maslom, sladkorjem in dobrim ščepom soli. Pustimo, da mešanica brbota 2 do 3 minute, nato dodamo pekane in počakamo, da se ohladi in nekoliko zgosti. Preden postrežemo, vzamemo sladico iz modla, po njej z žlico razmažemo preliv (če je pretrd, ga pogrejemo) in jo razrežemo na rezine. Če nam jih kaj ostane, jih lahko do 3 dni hranimo v hladilniku.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mangov smuti s kurkumo
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.