© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Panakota z višnjevo omako z ingverjem

Panakota, ki očara v zimskih dneh

Panakota z višnjevo omako z ingverjem

Panakota, ki očara v zimskih dneh

Čas priprave 40 min + strjevanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 3 1⁄2 lista želatine
  • 400 g sladke smetane
  • 300 g polnomastnega mleka
  • 90 g sladkorja
  • 1 strok vanilje ali 1 žlička vaniljeve paste

višnjeva omaka z ingverjem

  • 500 g izkoščičenih vloženih višenj
  • 125 g sladkorja
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup, in še 2 žlici sirupa iz kozarčka (glej nasvet)
  • sok 1⁄2 limone

Sestavine

  • 3 1⁄2 lista želatine
  • 400 g sladke smetane
  • 300 g polnomastnega mleka
  • 90 g sladkorja
  • 1 strok vanilje ali 1 žlička vaniljeve paste

višnjeva omaka z ingverjem

  • 500 g izkoščičenih vloženih višenj
  • 125 g sladkorja
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup, in še 2 žlici sirupa iz kozarčka (glej nasvet)
  • sok 1⁄2 limone

Postopek

1

Liste želatine namočimo v skledo z ledeno mrzlo vodo za 10 minut, da se zmehčajo. Če imamo vaniljev strok, ga razpremo in iz njega postrgamo semena.

2

V kozico damo smetano, mleko, sladkor ter vaniljev strok in semena (ali vaniljevo pasto). Vse skupaj segrejemo do nežnega vrenja. Želatino odcedimo in iz nje ožmemo čim več vode. Dodamo jih v smetano in dobro zmešamo. Mešanico skozi fino sito precedimo v vrč. Pustimo jo 5 do 10 minut, da se malo zgosti, nato jo dobro premešamo in enakomerno razdelimo v 6 modelčkov za puding s prostornino 1,5 dl. Panakote pokrijemo in jih za najmanj 6 ur, še raje pa čez noč, shranimo v hladilnik.

3

Višnje, sladkor, škrob, drobno narezan ingver in sirup damo v kozico ter na srednji temperaturi kuhamo 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da nastane gosta omaka. Dodamo limonov sok in pustimo, da se omaka ohladi.

4

Preden postrežemo, dno modelčka previdno potopimo v vročo vodo za 3 do 4 sekunde, da se panakota loči od njega, nato jo zvrnemo na krožnik. Prelijemo jo z višnjevo omako z ingverjem in ponovimo s preostalimi panakotami.

Vloženi ingver

Vloženi ingver v sirupu je odlična popestritev zimskih slaščic. Recept najdete na tej povezavi.

Priljubljeni recepti

Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto

Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto je na neke vrste karamelizirana čebula, le nadgrajena in veliko boljša. Jedce boste nedvomno očarali, če jo ponudite kot toplo ali hladno predjed.

1 h 15 min
Enostavno

Goveja pečenka s čebulno omako

Klasična goveja pečenka bo hitro postala osrednja zvezda kosila

2 h
Enostavno

Kaneloni s špinačo in skuto

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.