Kaj boste skuhali danes?
Panakota z višnjevo omako z ingverjem
Panakota, ki očara v zimskih dneh
Panakota z višnjevo omako z ingverjem
Panakota, ki očara v zimskih dneh
Sestavine
- 3 1⁄2 lista želatine
- 400 g sladke smetane
- 300 g polnomastnega mleka
- 90 g sladkorja
- 1 strok vanilje ali 1 žlička vaniljeve paste
višnjeva omaka z ingverjem
- 500 g izkoščičenih vloženih višenj
- 125 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup, in še 2 žlici sirupa iz kozarčka (glej nasvet)
- sok 1⁄2 limone
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 3 1⁄2 lista želatine
- 400 g sladke smetane
- 300 g polnomastnega mleka
- 90 g sladkorja
- 1 strok vanilje ali 1 žlička vaniljeve paste
višnjeva omaka z ingverjem
- 500 g izkoščičenih vloženih višenj
- 125 g sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup, in še 2 žlici sirupa iz kozarčka (glej nasvet)
- sok 1⁄2 limone
Postopek
Liste želatine namočimo v skledo z ledeno mrzlo vodo za 10 minut, da se zmehčajo. Če imamo vaniljev strok, ga razpremo in iz njega postrgamo semena.
V kozico damo smetano, mleko, sladkor ter vaniljev strok in semena (ali vaniljevo pasto). Vse skupaj segrejemo do nežnega vrenja. Želatino odcedimo in iz nje ožmemo čim več vode. Dodamo jih v smetano in dobro zmešamo. Mešanico skozi fino sito precedimo v vrč. Pustimo jo 5 do 10 minut, da se malo zgosti, nato jo dobro premešamo in enakomerno razdelimo v 6 modelčkov za puding s prostornino 1,5 dl. Panakote pokrijemo in jih za najmanj 6 ur, še raje pa čez noč, shranimo v hladilnik.
Višnje, sladkor, škrob, drobno narezan ingver in sirup damo v kozico ter na srednji temperaturi kuhamo 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da nastane gosta omaka. Dodamo limonov sok in pustimo, da se omaka ohladi.
Preden postrežemo, dno modelčka previdno potopimo v vročo vodo za 3 do 4 sekunde, da se panakota loči od njega, nato jo zvrnemo na krožnik. Prelijemo jo z višnjevo omako z ingverjem in ponovimo s preostalimi panakotami.
Vloženi ingver
Vloženi ingver v sirupu je odlična popestritev zimskih slaščic. Recept najdete na tej povezavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jelenja pečenka s hruškami in brusnicami ter cmoki
Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto
Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto je na neke vrste karamelizirana čebula, le nadgrajena in veliko boljša. Jedce boste nedvomno očarali, če jo ponudite kot toplo ali hladno predjed.
Goveja pečenka s čebulno omako
Klasična goveja pečenka bo hitro postala osrednja zvezda kosila