
Praznična čokoladna zmrzlina
Čokoladna zmrzlina za prave čokoholike
Praznična čokoladna zmrzlina
Čokoladna zmrzlina za prave čokoholike

Sestavine
- 100 g suhih brusnic
- 150 g temnih ali svetlih rozin
- 150 g temne čokolade
- 8 rumenjakov
- 250 g rjavega sladkorja
- 100 g medu
- 100 g masla
- 100 g kakava v prahu
- 3 dl sladke smetane
- 100 g nadrobljenih ingverjevih piškotov (ali speculaasov)
- crème fraîche, ko postrežemo (po želji)

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 100 g suhih brusnic
- 150 g temnih ali svetlih rozin
- 150 g temne čokolade
- 8 rumenjakov
- 250 g rjavega sladkorja
- 100 g medu
- 100 g masla
- 100 g kakava v prahu
- 3 dl sladke smetane
- 100 g nadrobljenih ingverjevih piškotov (ali speculaasov)
- crème fraîche, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Brusnice in rozine damo v skledico in jih prelijemo z brendijem. Pustimo, da se namakajo, medtem pa model za 900-gramsko štruco obložimo s prozorno kuhinjsko folijo.
Čokolado nalomimo na koščke in stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovki. Pustimo, da se malo ohladi. Rumenjake v drugi skledi stepemo s sladkorjem in medom, da nastane rahla svetla masa, ki jo nato narahlo vmešamo v stopljeno čokolado. Mešanico spet postavimo nad kozico z vodo, ki nežno vre, in stepamo nekaj minut, da se zgosti.
V kozici stopimo maslo s kakavom, pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato ga z metlico vmešamo v čokoladno mešanico. Sladko smetano stepemo, da nastanejo mehki vršički, in jo narahlo, da ohranimo čim več zračnih mehurčkov, vmešamo v čokoladno maso. Nato narahlo vmešamo še suho sadje in nadrobljene piškote. Mešanico postrgamo v pripravljeni model, prekrijemo s prozorno folijo in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Ko želimo zmrzlino postreči, jo zvrnemo iz modla in z vročim nožem narežemo na rezine. Zmrzlina je odlična kar tako, prileže pa se ji tudi žlica crème fraîche.
Nasvet
Zmrzlino lahko pripravimo vnaprej – v zamrzovalniku lahko ostane do 1 meseca.