
Jabolčna pita z zeleno in slanino
Jabolčna pita z zeleno in slanino

Sestavine
testo
- 200 g moke
- ščep soli
- 120 g masla
nadev
- 300 g gomolja zelene
- 3 jabolka
- 2 žlički limonovega soka
- 100 g smetane
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- poper
- 16 trakov slanine
- moka za delovno površino
- maslo za pekač

Večerje, pripravljene v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Kako pravilno shraniti svež paradižnik?
Pravilno shranjevanje paradižnika ni le stvar navade, temveč ključno vpliva na njegov okus. Kako torej poskrbeti, da čim dlje ostane svež, sočen in polnega okusa?

Hitro pripravljen kos mesa, ki se kar stopi v ustih
Vam je med vsemi vrstami rib najboljša svinjska ribica? Nič čudnega, saj gre za mehek in sočen kos mesa, ki ga lahko pripravite na mnogo različnih načinov.
Sestavine
testo
- 200 g moke
- ščep soli
- 120 g masla
nadev
- 300 g gomolja zelene
- 3 jabolka
- 2 žlički limonovega soka
- 100 g smetane
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- poper
- 16 trakov slanine
- moka za delovno površino
- maslo za pekač
Postopek
Moko in sol zmešamo v skledi, maslo narežemo na kockice in ga vmešamo v moko. Sestavine zmešamo, da se naredijo drobtine, nato jim prilijemo 0,5 dl vode in zgnetemo v testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo jo v folijo in položimo v hladilnik, kjer naj počiva 3 ure.
Zeleno olupimo in fino naribamo. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih prav tako naribamo. Zeleno in jabolka v skledi zmešamo z limonovim sokom.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v krog. Pekač za pito premera 23 cm namastimo in ga obložimo s testom.
Smetano, jajce in rumenjak primešamo zeleni in jabolkom ter začinimo. Testeno oblogo nadevamo z nadevom. Pito obložimo s trakovi slanine, s katerimi naredimo mrežo. V pečici pečemo 25 do 30 minut. Pito postrežemo toplo.