
Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom
Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom

Sestavine
krhko testo
- 280 g moke
- 140 g hladnega masla
- moka za delovno površino
- 300 g češnjevega paradižnika
- kanček oljčnega olja
- 50 g parmezana
- 2 jajci
- 3 dl sladke smetane
- pest natrganih listov bazilike
- lističi bazilike za okras
Preberite tudi

Za domači sladoled, potrebujete le nekaj domišljije in pravi recept
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo vse leto, najbolj prija prav spomladi in poleti.

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.

Osvežilna limonina krema z malo sestavin in veliko okusa
Osvežilna limonina krema je popolna sladica za tople dni. Preprosta, hitra in neverjetno okusna — naravnost čudovita s svežim sadjem!
Sestavine
krhko testo
- 280 g moke
- 140 g hladnega masla
- moka za delovno površino
- 300 g češnjevega paradižnika
- kanček oljčnega olja
- 50 g parmezana
- 2 jajci
- 3 dl sladke smetane
- pest natrganih listov bazilike
- lističi bazilike za okras
Postopek
Pripravimo testo. Maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko v skledo. S konicami prstov maslo hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Dodamo 8 žlic hladne vode in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in shranimo za kakšno uro v hladilnik (tam je lahko tudi dva dni).
Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima premer 25 cm). Razvaljano testo prenesemo v model z valjarjem, odvečno testo pustimo viseti čez model. Z majhnim koščkom testa potlačimo testo v modlu ob rob modla, da se mu popolnoma prilega. Model postavimo v hladilnik za 20 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.
Paradižnike damo v majhen pekač, jih pokapljamo z oljem, solimo, popramo in postavimo na spodnje vodilo v pečici.
Testo v modlu prebodemo z vilicami, ga obložimo s papirjem za peko in vanj vsujemo fižol za slepo peko. Pečemo ga 20 minut, nato papir in fižol odstranimo ter pečemo še 5 do 10 minut, da testo porjavi. Ko vzamemo model iz pečice, hkrati vzamemo iz nje tudi paradižnike.
Medtem ko se testo in paradižniki pečejo, v skledi stepemo jajca. Postopno jim dodajamo smetano, nato vmešamo baziliko, solimo in popramo. Ko se testena podlaga speče, jo posujemo s polovico parmezana, nanj razporedimo paradižnik, ga prelijemo z mešanico jajc in smetane ter posujemo s preostalim parmezanom. Pito pečemo 20 do 25 minut in pustimo, da se ohladi v modlu. Nato z ostrim nožem odstranimo testo, ki visi čez rob, in pito vzamemo iz modla. Okrasimo jo z lističi bazilike, narežemo in postrežemo.