© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom

Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pita s pecenimi paradizniki in parmezanom

Sestavine

krhko testo

  • 280 g moke
  • 140 g hladnega masla
  • moka za delovno površino
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • kanček oljčnega olja
  • 50 g parmezana
  • 2 jajci
  • 3 dl sladke smetane
  • pest natrganih listov bazilike
  • lističi bazilike za okras
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

krhko testo

  • 280 g moke
  • 140 g hladnega masla
  • moka za delovno površino
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • kanček oljčnega olja
  • 50 g parmezana
  • 2 jajci
  • 3 dl sladke smetane
  • pest natrganih listov bazilike
  • lističi bazilike za okras

Postopek

1

Pripravimo testo. Maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko v skledo. S konicami prstov maslo hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Dodamo 8 žlic hladne vode in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in shranimo za kakšno uro v hladilnik (tam je lahko tudi dva dni).

2

Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima premer 25 cm). Razvaljano testo prenesemo v model z valjarjem, odvečno testo pustimo viseti čez model. Z majhnim koščkom testa potlačimo testo v modlu ob rob modla, da se mu popolnoma prilega. Model postavimo v hladilnik za 20 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.

3

Paradižnike damo v majhen pekač, jih pokapljamo z oljem, solimo, popramo in postavimo na spodnje vodilo v pečici.

4

Testo v modlu prebodemo z vilicami, ga obložimo s papirjem za peko in vanj vsujemo fižol za slepo peko. Pečemo ga 20 minut, nato papir in fižol odstranimo ter pečemo še 5 do 10 minut, da testo porjavi. Ko vzamemo model iz pečice, hkrati vzamemo iz nje tudi paradižnike.

5

Medtem ko se testo in paradižniki pečejo, v skledi stepemo jajca. Postopno jim dodajamo smetano, nato vmešamo baziliko, solimo in popramo. Ko se testena podlaga speče, jo posujemo s polovico parmezana, nanj razporedimo paradižnik, ga prelijemo z mešanico jajc in smetane ter posujemo s preostalim parmezanom. Pito pečemo 20 do 25 minut in pustimo, da se ohladi v modlu. Nato z ostrim nožem odstranimo testo, ki visi čez rob, in pito vzamemo iz modla. Okrasimo jo z lističi bazilike, narežemo in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.