
Indijski piščanec makhani
V indijskih začimbah in jogurtu mariniran piščanec v paradižnikovi masleni omaki
Indijski piščanec makhani
V indijskih začimbah in jogurtu mariniran piščanec v paradižnikovi masleni omaki

Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa brez kosti in kože
- sok 1 limete
- 6 nageljnovih žbic
- 8–10 poprovih zrn
- 1 košček cimetove skorje (1 cm)
- 2 lovorova lista
- 8–10 mandljev
- semena 3–4 kardamomovih strokov
- 1 skodelica jogurta (ne sme biti kisel)
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- ¼ žličke kurkume
- 3 žlice rastlinskega olja
- 2 sesekljani čebuli
- 2 žlički česnove paste
- 1 žlička ingverjeve paste
- 1 žlička garam masale
- 100 g indijskih oreškov
- 400 g pasiranega paradižnika
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici sušenih listov grškega sena
- 2 žlici zmehčanega masla
- sol
- koriandrovi listi za okras
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa brez kosti in kože
- sok 1 limete
- 6 nageljnovih žbic
- 8–10 poprovih zrn
- 1 košček cimetove skorje (1 cm)
- 2 lovorova lista
- 8–10 mandljev
- semena 3–4 kardamomovih strokov
- 1 skodelica jogurta (ne sme biti kisel)
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- ¼ žličke kurkume
- 3 žlice rastlinskega olja
- 2 sesekljani čebuli
- 2 žlički česnove paste
- 1 žlička ingverjeve paste
- 1 žlička garam masale
- 100 g indijskih oreškov
- 400 g pasiranega paradižnika
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici sušenih listov grškega sena
- 2 žlici zmehčanega masla
- sol
- koriandrovi listi za okras
Postopek
Piščančje meso solimo, pokapljamo z limetinim sokom, premešamo, skledo pokrijemo in pustimo meso eno uro marinirati.
V srednje vroči ponvi ob pogostem mešanju nežno prepražimo nageljnove žbice, poprova zrna, cimet, lovorova lista in mandlje, da vse rahlo porjavi. Ohladimo, dodamo še kardamomova semena in začimbno mešanico grobo zmeljemo v čistem, suhem mlinčku za kavo. V jogurt vmešamo pripravljeno začimbno mešanico, koriander, kumin in kurkumo. Z zmesjo namažemo piščanca in ga mariniramo še eno uro.
V globoki ponvi segrejemo olje in na srednji temperaturi pražimo čebulo, da zarumeni, nato dodamo česnovo in ingverjevo pasto ter pražimo nekaj minut. Priložimo piščanca iz marinade (marinado prihranimo) in ga z vseh strani opražimo (meso bo postalo roza do bele barve). Zdaj damo v ponev paradižnik, piščančjo jušno osnovo, grško seno in preostalo marinado. Kuhamo tako dolgo, da se piščanec skuha, omaka pa pokuha na polovico začetne količine.
V majhni ponvici stopimo maslo in ga zlijemo po piščancu, okrasimo z lističi koriandra in postrežemo s ploščatim kruhom naan.