
Hruška lepe Helene
Hruška lepe Helene

Sestavine
- 2 hruški
- 3 dl polsuhega belega vina
- 50 g (rjavega) sladkorja
- klinčki
- košček ingverjeve korenine
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlica kokosovega masla
- šilce hruškovega žganja ali ruma
- 1 žlica sladke smetane
- vanilijev sladoled
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- 2 hruški
- 3 dl polsuhega belega vina
- 50 g (rjavega) sladkorja
- klinčki
- košček ingverjeve korenine
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlica kokosovega masla
- šilce hruškovega žganja ali ruma
- 1 žlica sladke smetane
- vanilijev sladoled
Postopek
Cele hruške na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut v vinu, ki mu dodamo nekaj sladkorja, klinčke in ingver. Hruške odcedimo, jih vzdolžno prerežemo, izdolbemo peščišče ter jih zložimo na krožnik. Počakamo, da se ohladijo.
V tem času pripravimo čokoladni preliv. Nad soparo v posodi stopimo jedilno čokolado skupaj z žlico kokosovega masla. Dodamo hruškovo žganje ali rum ter žlico sladke smetane.
Na ohlajene hruške damo kepico ali dve vaniljevega sladoleda ter čokoladni preliv. Po originalnem receptu sladico okrasimo s kandiranimi vijolicami.
Nasvet
Recept je iz knjige »Zrela hruška pade sama – opisi starih sort hrušk za vsakdanjo rabo«, ki je izšla pri založbi Orbis, Ljubljana. V njej sta avtorja Boštjan in Mojca Godec opisala 25 starih sort hrušk ter zbrala in preizkusila 20 receptov s hruško v glavni vlogi. Bogato je tudi slikovno gradivo.