
Hruška lepe Helene
Hruška lepe Helene

Sestavine
- 2 hruški
- 3 dl polsuhega belega vina
- 50 g (rjavega) sladkorja
- klinčki
- košček ingverjeve korenine
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlica kokosovega masla
- šilce hruškovega žganja ali ruma
- 1 žlica sladke smetane
- vanilijev sladoled
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- 2 hruški
- 3 dl polsuhega belega vina
- 50 g (rjavega) sladkorja
- klinčki
- košček ingverjeve korenine
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlica kokosovega masla
- šilce hruškovega žganja ali ruma
- 1 žlica sladke smetane
- vanilijev sladoled
Postopek
Cele hruške na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut v vinu, ki mu dodamo nekaj sladkorja, klinčke in ingver. Hruške odcedimo, jih vzdolžno prerežemo, izdolbemo peščišče ter jih zložimo na krožnik. Počakamo, da se ohladijo.
V tem času pripravimo čokoladni preliv. Nad soparo v posodi stopimo jedilno čokolado skupaj z žlico kokosovega masla. Dodamo hruškovo žganje ali rum ter žlico sladke smetane.
Na ohlajene hruške damo kepico ali dve vaniljevega sladoleda ter čokoladni preliv. Po originalnem receptu sladico okrasimo s kandiranimi vijolicami.
Nasvet
Recept je iz knjige »Zrela hruška pade sama – opisi starih sort hrušk za vsakdanjo rabo«, ki je izšla pri založbi Orbis, Ljubljana. V njej sta avtorja Boštjan in Mojca Godec opisala 25 starih sort hrušk ter zbrala in preizkusila 20 receptov s hruško v glavni vlogi. Bogato je tudi slikovno gradivo.